Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny skolutredning trolig om ett par år

/
  • Catharina Karlsson konstaterar att hon och hennes nämnkollegor, de goda skolresultaten till trots, står inför mycket stora utmaningar.

De goda resultaten till trots, det är verksamhetskostnader och eleverna som halkar efter som är de stora utmaningarna för kommunens skolpolitiker.

Annons

De förbättrade resultaten i skolan gläder, och ett mål är satt om att utvecklingen ska fortsätta på den nu till synes inslagna vägen.

Det är dock inte där som den stora utmaningen ligger för kommunens skolpolitiker. Den finns i stället i andra änden av skalan. Den grupp av elever som huvudsakligen består av barn utan akademikerutbildade föräldrar – och pojkar.

– Det märkliga är att de nationella proven inte visar på lika stora skillnader mellan pojkar och flickor, så där måste vi verkligen se över bedömningen så att den är rättvisande, säger Catharina Karlsson (S), ordförande i humanistiska nämnden.

Förutom bedömningen så vill hon se en anpassning av undervisningen så att den väcker nyfikenhet och intresse hos alla elever.

– Vi kan inte lägga fokus på att gå framåt om vi inte först får med oss de som hamnat efter, menar Catharina Karlsson.

En nästan lika stor utmaning finns på kostnadssidan, där befolkningsutvecklingen kommer att ha en avgörande betydelse.

– Vad som händer beror på om man lyckas vända den eller inte, men en ny lokalutredning är nog att vänta i slutet av den här mandatperioden, tror Catharina Karlsson.

Enligt en rapport från barn- och utbildningsenheten så är Ånges skolor är betydligt dyrare i hyra per elev än många andra. Samtidigt finns det andra tunga kostnader att se över, menar Catharina Karlsson.

– Det finns en överbyggnad också som är dyr och som borde ses över, men det är en fråga som vi inte äger i nämnden, konstaterar hon.

Frågan om nya skolnedläggningar lämnar hon obesvarad, men vad ST erfar så finns det politiker inom flera partier som bedömer att det snart kommer vara ett nödvändigt steg att ta.

I dag finns sex kommunala grundskolor i Ånge kommun, alla inom en mils radie från Ånge eller Fränsta.

Läs mer:

Ånges tjejer är klasser bättre än killarna

Positiva omdömen om Ånges skolor

Mer läsning

Annons