Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt hopp för hotad mack

/
  • Efter ett möte i förra veckan så finns goda förhoppningar om att både bränslepumpar och en närbutik blir kvar i Östavall.

Macken i Östavall kan gå mot en ny höst. Det står klart efter de samtal som fördes mellan inblandade parter i förra veckan.

Annons

Försommaren var allt annat än positiv för det lilla sågverkssamhället väster om Ånge. I alla fall om man ser till de händelser som kantade ortens närservice.

Matstället Gästis stängde sina dörrar och humanistiska nämnden beslutade att förskolan inte längre skulle finnas kvar. Dessutom meddelade OKQ8 att de inte längre såg det som möjligt att behålla sina pumpar i Östavall.

Läs också: Oviss framtid för Gästis och macken

Men nu i slutet av sommaren så har det börjat hända saker som gör att framtiden plötsligt ser betydligt ljusare ut.

I förra veckan träffade kommunen och länsstyrelsen OKQ8 och en entreprenör som är intresserad av att ta över den lilla närbutiken. Samtal som kommunalråd Sten-Ove Danielsson beskriver som positiva.

– Det fanns en god dialog, och jag tycker också att man har hunnit ganska långt i försöken att nå en lösning, säger Sten-Ove Danielsson.

Samma signaler ger Håkan och Lotta Andersson, som just nu driver verksamheten men snart hoppas få se en ny ägare bakom disken.

– Tanken är att macken ska bli en automatstation och att butiken blir en egen fristående verksamhet, vilket underlättar för den som tar över, säger Lotta.

Den stora frågan som återstår är om länsstyrelsen kan vara behjälplig med ett ekonomiskt stöd till den investering som OKQ8 måste göra i Östavall.

– Det rör sig om cirka en miljon kronor som OKQ8 måste investera för att macken ska kunna vara kvar, men gör de den investeringen så blir pumparna kvar i många år framåt, säger Sten-Ove Danielsson.

Om länsstyrelsen kan vara med och finansiera den kostnaden genom sina olika program avgörs inom de närmaste dagarna.

– Jag tror att OKQ8 kommer att kunna fortsätta med macken om länsstyrelsen kan gå in med 40 procent av vad det kostar att göra investeringen, säger kommunalrådet.

Mer läsning

Annons