Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart vem som får leda oppositionen

/
  • Hans-Erik Beck (M) har som avsikt att fortsätta som oppositionsråd efter valet, men frågan är om stödet räcker till.

Hans-Erik Beck står först på Moderaternas lista i kommunvalet. Därmed inte sagt att han får fortsätta som oppositionsråd.

Annons

Han har varit tämligen osynlig under valrörelsen, men säger sig vara beredd att fortsätta som oppositionsråd efter valet om moderaterna behåller rollen som det största oppositionspartiet.

– Jag hoppas att vi får fortsätta vara det, och min avsikt är att fortsätta som oppositionsråd efter valet, säger Hans-Erik Beck.

Frågan är bara om det finns stöd för en fortsättning. Väljarna har ännu inte sagt sitt, och i det egna partiet nämns han inte som en självklar kandidat.

– Han står som förstanamn, men att vara först på listan är inte synonymt med att vara förstanamn till rollen som oppositionsråd. Beslutet om vem som har tid, lust och rätt ledaregenskaper för uppdraget tar styrelsen efter valet, säger Ångemoderaternas gruppledare Tord Sundquist.

Själv vill han se en person med "kompetens, tid och intresse av att jobba för Ånges sak".

– Ett oppositionsråd måste ta sig tid att vara ute på äldreboenden, skolor med mera. Det ska vara en synlig och nyfiken människa, menar Tord Sundquist, som inte vill kommentera om Beck är den personen.

En annan fråga som saknar svar är om oppositionen kan samlas under enad flagg. Något som inte varit fallet under innevarande mandatperiod där Centern gått sin egen väg.

– Vi går till val på våran egen politik, och målet är att ta tillbaka oppositionsrådsplatsen, säger Erik Thunefors, som gärna axlar uppdraget.

Båda parterna bekräftar också att man inte går till val som en enad allians.

– Vi bestämmer ingenting innan vi har sett valresultatet, men ska vi gå in i en gemensam opposition så vill jag att den ska vara så stark att den kan utmana. Finns den möjligheten så är vi intresserade, säger Erik Thunefors.

Och om valresultatet blir som det är nu?

– Då står vi nog själva igen.

Mer läsning

Annons