Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppna industrilokaler i Ljungaverk

/

Under lördagen var det öppet hus i de gamla industrilokalerna.
Trots att det inte var någon större tillströmning av folk så var arrangörerna nöjda.
— Vi tävlar med racing i Sättna, Wakeboard och Selånger marknad, säger Tomas Eriksson från Ljunga intresseförening.

Annons
Det gamla industriområdet i Ljungaverk skulle kunna användas till mycket. Kertuu Heiskanen från Ålsta folkhögskola berättar att eleverna som läser industridesign fick göra ett studiebesök på området.
De förstod inte hur det här bara kunde stå så här, säger hon.
Eleverna fick i uppdrag att komma på idéer vad man kunde göra med det gamla området. Förslagen lät inte vänta på sig. Det var allt från spa-anläggningar till drive in-biografer.
Några ville till och med återskapa en 50-talsmiljö här, säger Kerttu Heiskanen.
Femtiotalet är också något som kommer på tanke när man ser en del av bilarna som motorklubben Karlsro Flyers har. Sten Eriksson, från kraftsamling Fränsta, berättar att den mekaniska verkstaden på industriområdet är något som motorklubben har visat intresse för.
De skulle kunna tänka sig att ha den som motorgård med aktiviteter för ungdomar, säger han.
Användningsområdena för lokalerna verkar vara hur många helst. Det talas om konsthantverk, glasblåseri eller smide. Men även idrotten skulle kunna få ta del av de stora området.
Västra Medelpad har skrikit efter en konstgräsplan länge. Så det skulle vara perfekt här, där fotbollen år något som aktiverar ungdomarna, säger Tomas Nilsson.
Sten Eriksson menar att det bästa nu är att flera olika aktörer och föreningar, tillsammans med ägaren, försöker finna utvecklingsmöjligheter. Sedan är det andra positiva saker som hänt i området.
Det verkliga lyftet för Ljungaverk de senaste åren är de två limträfabriker som kommit hit, säger han.
Så trots att det gamla industriområdet stått tomt ett tag så är det många som ser positivt på framtiden. De vet att möjligheterna finns på platsen där det en gång i tiden var full fart och en väldig framtidstro rådde.

Mer läsning

Annons