Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Oseriöst att lova ja på denna fråga"

/
  • Ångemoderaternas gruppledare Tord Sundquist stänger inga dörrar för samarbete med Sverigedemokraterna.

Flera partier i Ånge kommun har under den gångna mandatperioden valt att i någon form samarbeta med Sverigedemokraterna. Bland annat oppositionsledande Moderaterna.

Annons

På riksdagsnivå har beskedet varit tydligt från Allianspartierna. Inget samarbete ska förekomma med Sverigedemokraterna. Ett ställningstagande som inte Ångemoderaternas gruppledare finner sig i.

– Jag tycker det är totalt fel att nonchalera ett demokratiskt tillsatt parti, och det händer ändå att förslag fälls med hjälp av deras röst, konstaterar Tord Sundquist, vars parti vid flera tillfällen lämnat motioner där oppositionsrådet undertecknat förslagen tillsammans med Sverigedemokraternas Daniel Engström.

Samarbetet stannar dock inte vid det, utan Sverigedemokraterna bjuds också in till oppositionens förmöten inför varje kommunfullmäktige.

– Efter gruppmötena samlas alla oppositionspartier och tittar om vi har några gemensamma sakfrågor, och varför skulle vi särbehandla dem där? De är demokratiskt tillsatta och vi kan stödja varandra i sakfrågor, säger Tord Sundquist.

Inte helt oväntat så välkomnas den öppna "högerdörren" av Daniel Engström.

– Det visar att åtminstone oppositionen lever efter de demokratiska reglerna, säger han.

På en front går dock samarbetstankarna i sär.

– Vi kommer aldrig att dela deras ideologi när det kommer till invandringsfrågor. Där kommer vi aldrig att ställa upp på deras sida, säger Tord Sundquist.

Men det är inte bara Moderaterna som under den senaste fyraårsperioden har samarbetat med Sverigedemokraterna. Även ledamöter för Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet har gjort gemensamma motioner med Daniel Engström, liksom Leif Edh, Vår framtids förstanamn i det kommande valet.

– Men nu har vi sagt att vi ska stå för oss själva, så det kommer inte bli några fler gemensamma motioner. Varken med Sverigedemokraterna eller några andra partier, säger Leif Edh.

Hittills är det bara Centern och Socialdemokraterna i Ånge som aldrig motionerat tillsammans med Sverigedemokraterna.

På sajten för vår valsatsning #kandulova kan du också läsa vad de andra partierna i kommunfullmäktige lovat i frågan om "att inte samarbeta med ett främlingsfientligt parti". En fråga som Ångemoderaterna svarat "ja" på, men samtidigt även där tillägger att det bara rör flyktingfrågor.

– I övriga frågor som ligger inom våra politiska löften och som gagnar Ånge och kommunens framtid vore det oseriöst att lova ja på denna fråga, skriver Tord Sundquist i partiets svar.

Mer läsning

Annons