Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överlevnadsläger

/
  • Maria Wallberg, från Delsbo trivs med kursen och räknar med att följa sin sambo mer ut i naturen när hon får mer kunskaper om sig själv och hur hon fungerar när det inte finns så mycket mat.

Efter tre dagars utbildning lämnar deltagarna civilisationen i Fränsta för att överleva på vad som finns i skogens eget skafferi.
— På fredag är det kursavslutning, berättar kursledaren Sven Isaksson från Svenska Överlevnadssälskapet.

Annons
Nästa år firar Svenska Överlevnadssällskapet 20-årsjubiluem för sina kurser i och omkring Fränsta. Kurser om hur man kan överleva på det som finns framför näsan men som de allra flesta inte vet om.
Efter några dygns mjukstart vid Tjärnbostugan i Gissjö och där deltagarna kunnat smörja kråset ordentligt väntar annat de sista dygnen. Från och med tisdag ger de sig iväg ut i skogen där man då på egen hand ska ordna sitt läger och hitta mat. Då hade man redan fått börja så smått att leta rötter som skulle serveras till hungriga magar.
Vi har deltagare i från stort sett hela landet, berättar Sven Isaksson.
Och de 10-talet kursdeltagare som samlats i Fränsta har också ett intresse för naturen.
Så är det med de flesta som söker sig till våra kurser, fortsätter Sven Isaksson.
Det är något färre som sökt sig till årets kurs.
Någon riktig förklaring till varför det har blivit så har jag inte. Men det kan bero på att vi har en hy hemsida och man kanske inte hittar igen oss lika snabbt som tidigare. För vi marknadsför oss inte på något annat sätt, fortsätter han.
Under dygnen ute i skogarna någonstans runt Fränsta kommer man att få känna på hur kroppen reagerar när bränslet börjar att ta slut.
Då det tar mycket längre tid att laga mat och äta. Och att man behöver mer vila.
Men det är ingen som kommer att ta skada av de här dygnen. Vi kommer att befinna oss i sådana områden att vi snabbt kan skicka iväg den som behöver till vård, fortsätter Sven Isaksson.
Under de år som kurserna genomförts är det ingen av deltagarna som slagit bakut och sagt att det här vill man aldrig någonsin mer uppleva.
När vi har avslutningsgenomgången så är alla väldigt positiva till den här kursen. Och de har fått lära känna sig själv och sin kropp och vet hur man fungerar om det blir smått av energitillskott, slutar Sven Isaksson.
Och deltagarna själva ser fram emot dagarna ute i skogen.

Mer läsning

Annons