Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oviss framtid för Teaterverkstan

/
  • Teaterverkstan är på väg in i en oviss framtid, vilket har skapat oro bland ungdomar som funnit en meningsfull fritidssysselsättning i

På onsdag fyller Teaterverkstan i Ånge ett år. En födelsedag som innebär att Leaderfinansieringen av lokalerna också är till ända.

Annons

Teaterverkstan har på kort tid skapat förutsättningar för en "dramatisk" framtid i Ånge kommun.

Inte bara för att det har funnits en lokal att tillgå för de som vill uttrycka sig genom teaterns och agerandets språk. Verkstan har också producerat ett antal nya ledare, vilket var huvudsyftet med ett av de två Leaderprojekt som sjösattes i oktober 2013.

– Men nu är den finansieringen över, vilket betyder att vi måste stå på egna ben och finansiera lokalen själva, säger Kärstin Leander, mångårig motor inom Ånge kabaré.

Hittills har Ånge kommun tagit beslut om att gå in med pengar för att bidra till att täcka hyreskostnaderna fram till årsskiftet.

– Men vad som händer sedan är en öppen fråga just nu, säger Kärstin Leander.

Ovissheten har också börjat spegla av sig på de ungdomar som funnit en meningsfull fritidssysselsättning via Teaterverkstan.

Bland annat så har 12-åriga Linnéa Eriksson skrivit ett brev till kommunen där hon uttrycker sin oro.

– Jag tycker ni i kommunen borde hjälpa oss med hyran. Teater är lika mycket värt som hockey, fotboll och ridning, skriver hon.

Frågan var också uppe till behandling vid humanistiska nämndens möte i onsdags.

Ett möte som resulterade i besked om att förlänga hyresstödet med ytterligare en månad. Därefter kommer stödet att utgå från samma regelverk som finns för övrig kulturverksamhet.

– Vi försöker hålla ett system som är så rättvist som möjligt, säger Catharina Karlsson (S), ordförande i nämnden.

Vad det regelverket innebär för Teaterverkstans framtid återstår dock att se. De nuvarande kriterierna för kulturbidragen är inte helt lätta att förstå sig på. Dessutom är de under omarbetning.

– Men ambitionen är att hjälpa till på något vis, säger Peter Gunnarsson, kulturchef i kommunen.

Mer läsning

Annons