Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påhlsson dömd för barnmisshandel

Oppositionsrådet Tage Påhlsson(c) dömde i går av hovrätten för misshandel av en autistisk 5-åring på sitt kontor. — Rättvisan har äntligen segrat, säger mamman Annika Tjerp.

Annons
Det känns bra att Tage Påhlsson får veta att han har gjort fel. Och att folk får veta att man inte får göra så här mot barn, säger Annika Tjerp.
Händelserna utspelade sig på Tage Påhlssons företag i september 2003, där pojkens pappa Thomas Eriksson jobbade.
I polisförhör bekräftade oppositionsrådet att han slagit till den då 5-årige autistiske pojken på armen. Enligt åklagarens uppfattning menade Påhlsson då att syftet var att uppfostra en klåfingrig pojke. Men inför tingsrätten hade Påhlsson en annan version. Då sade oppositionsrådet att pojken riskerade att välta en skrivmaskin över sig. Att han instinktivt snärtade till pojken för att undvika en nödsituation, men att han med facit i hand hade kunnat handla annorlunda.
\"Det var inte oförsvarligt\" menade nämndemännen i tingsrätten och friade Påhlsson. Trots att domaren Jens Göransson reserverade sig och ville fälla.
Friandet överklagades, och i går rev en enig hovrätt upp domen. Det förelåg ingen nödsituation, Påhlsson hade inte alls fog för att slå, och han döms för barnmisshandel.
Av okänd anledning nämns inte pojkens skadeståndskrav om 7 000 kronor med en bokstav i hovrättsdomen, men själva brottet rubriceras ringa misshandel. Påhlsson straffas med 30 dagsböter á 250 kronor.
Det är bedrövligt. Det visar att man inte kan tro på det svenska rättsväsendet längre. Man är inte lika inför lagen. Det är jag som politiker och kändis som åker dit. Annars hade det aldrig hänt något.
Hur tror du att domen påverkar dina väljares förtroende för dig?
Som jag har uppfattat det har jag ett oerhört stöd från folk i allmänhet. Ingen vettig människa menar ju att det här är något att döma dagsböter för.
Tage Påhlsson har inte för avsikt att lämna sin post som oppositionsråd. Däremot avsade han sig i går engagemanget i Brottsförebyggande rådet i Ånge.
En symbolhandling. Min politiska gärning har inte med det här att göra, för jag är ju inte en brottsling i egentlig mening, säger Tage Påhlsson.

Mer läsning

Annons