Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patriotjackorna gör succé

/
  • Hasse Karlsson och Micke Dahl visar upp två av patriotjackorna som just nu gör succé i kommunen, ja för den delen även utanför gränsen.

Fränsta, Ljungaverk, Ånge, Stöde, Torpshammar och Munkbysjön har alla något gemensamt.
En specialdesignad, limiterad jacka i egna "klanfärger".
– Jag tror att vi har väckt upp en bygdekänsla som legat och grott, säger Hasse Karlsson, idéskaparen bakom jackorna.

Annons

För några månader sedan började Fränstaföretagaren Hasse Karlsson att skissa på en jacka som skulle symbolisera lokalpatriotismen på orten. Knappt hann förslaget på jackan komma ut i sociala medier förrän beställningarna rullade in.

– Jackorna är tillverkade i Europa och varje jacka är numrerad, så det finns inte hur många som helst av dem och det gör dem unika, säger Hasse Karlsson.

Ganska snabbt vaknade även grannbyarna.

– Varenda liten by har snart egna jackor, säger Hasse Karlsson.

Varför tror du att det här blivit sådan succé?

– Jag tror att vi har väckt upp en bygdekänsla som legat och grott, man är stolt över sin by helt enkelt och ett sätt att visa det är genom att bära en sådan här jacka, säger Hasse Karlsson som ligger bakom idén.

Just nu ligger Stödes jackor för tillverkning och han hoppas kunna få hjälp med marknadsföringen om någon vecka.

– Jag har pratat med Anders Lundström som kommer att ge en julkonsert i Stöde kyrka tillsammans med Patrik Isaksson och Uno Svenningsson och kanske blir det så att de kommer bära jackorna då.

Anders blir en sorts ambassadör i Stöde har jag förstått?

– Ja, vi kommer att ha ambassadörer på varje ort som vi har jackor och i Fränsta har vi Takidas Robert Pettersson, i Ljungaverk blir det Sussie "Curly Sue" Dahl Pettersson, i Ånge blir det Samuel Påhlsson. Vilka det blir på övriga orter vet vi inte ännu, säger Hasse Karlsson.

Förutom att göra reklam för sin egen by så skapar dessa jackor en bra reklam för kommunen då jackbärarna får unika chanser att vara med i olika tävlingar.

– Vi har dragit i gång en geocaching-tävling där vi någon gång emellanåt lägger ut ett foto på Facebook på en plats någonstans i kommunen och där det gäller att vara först på plats och ta en selfie, självklart med jackan på, och sedan lägga upp den på Facebook. Är man först vinner man även ett fint pris, säger Hasse Karlsson.

– Vi har över 100 jackor ute nu så många kommer nog ta chansen att vara med i tävlingarna och tänk så många fina bilder från vår kommun som kommer spridas på sociala medier. Jag har otroligt många roliga idéer kring jackorna, säger Hasse Karlsson lite hemlighetsfullt.

Patriotjackorna har även gett ringar på vattnet och spridit sig långt utanför länets gränser.

– Ja, vi håller på att ta fram jackor för andra orter i landet och våra egna jackor finns redan USA, Skottland och Spanien, säger en nöjd Hasse Karlsson.

– Men vi har även jackor på gång till lilla Viken här i Fränsta ,Erikslund, Frösön, Kramfors, Höga Kusten, Malå och Östhammar, säger Hasse Karlsson.

Mer läsning

Annons