Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker ska utbildas i risker kring mutor och jäv

/
  • Kommunchef Sara Jonsson har svarat på revisorernas kritik och politikerna ska nu utbildas i frågor kring mutor och jäv.

Nu ska alla politiker i Ånge få sätta sig i skolbänken. I februari ska de få utbildning kring hur mutor och jäv kan undvikas bland förtroendevalda.

Annons

Bakgrunden är kritik från kommunrevisorerna som granskat Ånge kommuns förebyggande arbete mot mutor och jäv. De kom fram till att det fanns risker för att politiker och tjänstemän blir utsatta för påtryckningar, även mutor, vid bland annat upphandling och inköp. Enligt revisorerna kunde det även förekomma risker för att politiker och tjänstemän deltar i beslut som gynnar dem själva, så kallat jäv.

Revisions- och rådgivningsföretaget KPMG fick i höstas uppdrag att granska kommunens förebyggande arbete mot mutor och jäv. De kom fram till att den policy, som fanns sedan tidigare, behövde förtydligas, så att det framgår att den även gäller politiker. KPMG önskade också att ett system införs som gör att det går att lämna uppgifter anonymt vid mutmisstankar.

Det här ska nu åtgärdas, har kommunstyrelsen beslutat. I ett svar till revisorerna skriver kommunchef Sara Jonsson att de tar till sig kritiken och att policyn ska ses över. I februari kommer samtliga politikerna att få sätta sig i skolbänken för att de ska bli mer medvetna om riskerna kring jäv och mutor. Förutom det ska varje nämnds- och styrelsemöte inledas med en fråga om jäv för mötet.

Mer läsning

Annons