Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populär brobyggartävling på tacksägelsedagen

/
  • Glenn Häggström och Jörgen Fahlström är här mycket koncentrerade under ett moment i byggandet.

Lag öst och lag väst. Fyra man och en kvinna i varje lag.
Det gällde att bygga en bro som skulle vara både fin, stabil och tålig.
Dessutom skulle den byggas på snabbast möjliga tid.

Annons
I och utanför Torps kyrka i Fränsta var det under söndagen full fart. Förutom den sedvanliga familjegudstjänsten tacksägelsedagen till ära var det även marknad. Där såldes bland annat färska grönsaker. För både barn och vuxna var det även många spel, lotterier och lekar.
Men det som folket verkligen tände till på var brobyggartävlingen. Två lag skulle på så kort tid som möjligt bygga en fem meter lång och nästan tre meter hög bro. Tävlingar brukar det alltid vara när församlingen firar tacksägelsedagen men brobyggandet är ett nytt inslag.
Tidigare hade vi traktorkörning men de tre senaste åren har det varit samma man som vunnit, säger kyrkoherde Jan From.
Han berättar att nu ville de i stället satsa en tävling där samarbete och laganda styrde. Därför blev brobygget ett bra exempel på samarbete. Något som också visade sig under tävlingen. Bron skulle byggas efter en ritning och domarna bedömde förutom snabbheten i bygget även hur noggrannt den var tillsnickrad och hur lagen följt ritningen.
Segertiden blev 42 minuter blankt och det vinnande lag väst fick även beröm för att bron byggts med stor noggrannhet. Men det var även några fel som domarduon slog ner på. Bland annat så var den mittgående stödregeln inte centrerad. Det faktum att lag väst blev klara med bron först var lite av en överraskning för några, inte minst en del av de egna lagmedlemmarna.
Vi trodde nog inte att vi skulle bli snabbast, säger Catharina Magnusson i lag väst.
Förstapriset var en tallrik med Torps kyrka avbildad och glädjen var stor i det segrande laget. Men förlorarna i lag öst var inte så nedslagna de heller. De fick en sats med insexnycklar i tröstpris.
Med dem ska vi öva på att skruva för att komma tillbaka nästa år, säger Glenn Häggström.
De färdiga broarna kanske kommer till nytta i något annat sammanhang.
Vi tänkte försöka använda dem till något. Kanske som broar i en skoterled eller något liknande, säger Jan From.

Mer läsning

Annons