Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för Västras första mikrobryggeri

/

Det började med ett gediget ölintresse och bryggning för eget bruk hemma i köket. Därifrån har intresset utvecklats till vad som i dag är ett Västras första mikrobryggeri – Hussborg microbrewery.

Annons

Vi träffar Lars Nyman fredagen innan nationaldagen. En dag som gjord för att prata öl med tanke på de värmande solstrålar som äntligen visar sig.

Platsen är Hussborgs herrgård och en lokal där namnet "Alen" står på huskroppen. Ett namn som lever kvar från tiden som skogsbruksskola, men numera för tankarna till öl i stället för träd.

– Just nu så kör vi en Custom Pale Ale och en lager som går mot det kaliforniska hållet, berättar Lars Nyman samtidigt som ännu en sats börjar förberedas i det lilla karet.

– Men vi har beställt ett större bryggverk som ska installeras efter sommaren, ett som är på 400 liter, förklarar han, och räknar då med att producera omkring 4 000 liter öl per år.

I år räknar han med en volym på cirka 400-500 liter, som kommer att säljas i Hussborgs bar.

– Som det är i år så är det bara på Hussborg man kan köpa det här ölet, men på sikt kanske det kan bli någon plats till i kommunen, säger Lars Nyman.

Förutom själva produktionen så finns också ölskola och ölprovningar med i bryggmästarens framtidsplaner.

– På så sätt är den här lokalen jättebra med sin närhet till herrgården, menar Lars Nyman.

Inflyttningen skedde i september, och för två veckor sedan levererades de första flaskorna till försäljning.

– De är slut nu, så vi ska dit med en omgång till innan helgen, berättar Lars.

När samtalet glider över mot vad som egentligen krävs för att brygga ett gott öl så blir svaret tudelat.

– Det är svårt att riktigt misslyckas. Det som är svårt är att få till ölet som man vill ha det, och sedan reproducera samma recept hela tiden så det smakar lika, förklarar Lars Nyman, och berättar att alen han fastnat för krävde femton bryggningar för att få den smak han ville ha.

– Men jag är riktigt nöjd med den, säger bryggmästaren och knäpper av kapsylen på en flaska för att vi ska få stifta närmare bekantskap med brygdens färg och aromer.

Mer läsning