Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protest mot ny motorpark

/

Allt såg bra ut tyckte grannarna och Mid Adventure beviljades bygglov för den nya motorparken. Men när företaget började bygget på annan plats än vad som beviljats protesterade grannarna. Nu kräver de att bygglovet upphävs.

Annons
Till att börja med verkade allt gå enligt planerna. Vid bygg- och miljönämndens sammanträde den sista november förra året kunde de konstatera att inga klagomål mot Mid Adventures planerade motorpark kommit in till kommunen och därför beviljades bygglovet.
Men när bygget startade maj var det på en annan plats än vad som beviljats enligt tillståndet. Grannarna, som ansåg att den nya stället inte alls var bra, kontaktade kommunen. Då kom det fram att inget nytt bygglov sökts.
De blev uppmärksammade på att de måste få det nya stället godkänt, vilket de har fått nu, säger Bertil Holm, byggnadsinspektör.
Måste inte bygglov sökas och godkännas innan man börjar bygga?
Jo, visst är det så, men det blir inte alltid som det är tänkt.
Enligt Dan Thornberg, ägare till Mid Adventures, hade han fått ett muntligt löfte från kommunen att flytta motorparken.
Jag pratade med byggnadsnämnden om det här och de sa att de inte hade någon erinran om var parken skulle ligga, då flytten bara innebar cirka 50 meter. Jag fick ett muntligt löfte av dem och började bygga på det andra stället, säger han.
Bygglov för den nya platsen godkändes i slutet av juni men nu har grannarna lämnat in en överklagan till länsstyrelsen.
\"Vi ser ingen som helst möjlighet att acceptera att motorbanan förläggs till den plats där bygglov beviljades 2005-06-22, eftersom detta skulle kräva en högre skyddsvall än 4 meter, vilket i sin tur skulle vara en helt anskrämlig syn för oss närboende och för miljön över huvud taget.\", skriver de. Samtidigt ställer de sig frågande till att kommunen kunde bevilja nytt bygglov utan att höra vad de tycker. \"De demokratiska spelreglerna tycks helt satta ur spel\", skriver de i överklagan.
De har kört på banan tre eller fyra gånger och det hörs mycket väl. Den här överklagan är vår sista chans, säger en av grannarna.
Dan Thornberg tycker att han har tagit hänsyn till de närboende.
Jag behöver inte prata med dem innan, men jag gjorde det först ändå. Nu söker jag bygglov och så är det med det. Då är det kommunens uppgift att höra vad omgivningen har att säga.
I överklagan kan man också läsa att de nuvarande ljudvallarna är lägre än vad Thornberg sagt till grannarna att de skulle bli.
De vallar jag har nu är cirka två meter. Skulle jag hålla vad jag lovat så ska de vara fyra meter men jag kan nästan lova att de jag har idag räcker för att hålla bullret borta. Anledningen till varför jag inte höjt vallarna är till hänsyn av naturen och för att jag lyssnat på grannarna, säger han.
Om det krävs bullerplank måste han söka ett bygglov för det. Men det behövs bara om bullernivån överstiger den fastställda gränsen, säger Bertil Holm.
Dan Thornberg har sex månader på sig att mäta bullernivån, från starten av verksamheten.

Mer läsning

Annons