Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prutning i Ånges budget

/
  • Kommunalrådet i Ånge, Sten-Ove Danielsson, och ledamöterna i strukturgruppen har hittat ytterligare besparingar i nästa års budget.

Ett minus på 700 000 kronor blir istället ett överskott i Ånge budget nästa år på 1,8 miljoner kronor. Så ser prognosen ut efter prutningar i flera av kommunens nämnder.

Annons
Det var förra veckan som ST kunde berätta att det planerade överskottet för nästa år på omkring fyra miljoner kronor hade vänts till ett underskott på 700 000 kronor.
Minskade bidrag från staten, bland annat kommer kommunen att få 700 000 kronor mindre för LSS-verksamheten. Dessutom minskar befolkningen med omkring 120 personer. Vilket resulterar i minskat skatteutjämningsbidrag på drygt fyra miljoer kronor.
De här dystra siffrorna lämnades över till kommunens strukturggrupp för att diskutera sig fram till olika lösningar.
Och nu finns ett förslag för nästa år som innebär ett överskott.
Överskottet blir det även vid en skattesänkning på 24 öre, berättar kommunalrådet Sten-Ove Danielsson.I förslaget som ska lämnas vidareför beslut så prutas kommunstyrelsens verksamhet med 500 000 kronor. Tekniska nämnden får 200 000 kronor mindre att röra sig med och miljönämnden får en minskad budget med 300 000 kronor. Däremot läggs inget ytterligare sparkrav på sociala nämnden.
Men den största besparingen kommer att hamna hos humanistiska nämnden. Där har vi tagit fram ett förslag på att nämnden ska spara en miljon kronor under nästa år. Humanistiska nämnden har hela tiden legat bra till eftersom man har sett över sin verksamhet och minskat sin personal när det blivit färre elever i skolan. Sociala nämnden får tre miljoner kronor mer nästa år än vad verksamheten kostar i år. Men det innebär ändå bespringar eftersom normala kostnadsökningar, löner med mera hamnar på cirka fem miljoner kronor, säger Sten-Ove Danielsson.
Men det finns andra möjligheter för att öka på överskottet i kommunen nästa år.
Ett är att behålla skattehöjningen som fullmäktige fattade beslut om förra året.
Det är olika bud om nästa år. Behålla skattehöjningen på 24 öre, ta bort den eller halvera den till tolv öre. Skulle vi behålla skattehöjningen som gjordes inför år 2005 skulle kommunens överskott hamna på 5,6 miljoner kronor, fortsätter Sten-Ove Danielsson.
Kommunstyrelsen ska nu ta fram ett program som ska lämnas till kommunfullmäktige i november om olika åtgärsdförslag.
Då ska en plan finnas hur vi ska spara pengar för att få ett överskott. Vi räknar med kostnadsökningar på 1,5 procent nästa år medan inkomsterna hamnar på 2,5 procent, slutar Sten-Ove Danielsson.
Erik Lövgren, ordförande i humanistiska nämnden lovar att man ska göra vad man kan för att hitta besparingar på en miljon under nästa år.
Det är tråkigt att vi tvingas till det nu när vi har en budget i balans under nästa år. Och att signalen om besparing kommer så sent. Men vi ska titta över vår verksamhet vid nästa sammanträde, säger han.

Mer läsning

Annons