Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S:t Olavsleden – en vandringsled på stark frammarsch

/
  • Ännu återstår en lång väg att vandra, men enligt Putte Eby så finns det inget som motsäger att de högt ställda målen för S:t Olavsleden ska gå att nå.

S:t Olavsleden är en lång väg att vandra, men också en satsning som är på rätt väg. Det anser Putte Eby, som ser ett accelererande intresse för pilgrimsleden mellan Sundsvall och Trondheim.

Annons

Det blåser friskt när vi möter upp Putte Eby vid Vikbron i Fränsta. Ett av stoppen som han gör i sällskap med den journalist som samlar material till vad som så småningom är tänkt att bli en artikel i världskända National Geographic.

Passande nog så har de vinden i ryggen, precis som många upplever att den pågående satsningen på St Olavsleden har.

– Man brukar säga att i besöksnäringen så tar det fem till sju år innan ketchupen kommer, om den nu kommer. Men det känns som att allting går åt rätt håll, säger Putte Eby, besöksnäringsstrateg på Östersunds kommun.

Senast våra vägar korsades var 2013. Då var Putte Eby projektledare för nysatsningen på S:t Olavsleden, och den som utan att darra på rösten hävdade att den inom några år skulle kunna vara lika känd som den världsberömda Santiago de Compostela i Spanien.

Läs också: Pilgrimsled blir pånyttfödd

En minst sagt hög målsättning som kräver en fortsatt accelererande utvecklingskurva. Både vad gäller vandrare och tilltron från de som bor längs leden.

– Finns ingen service så kommer inga vandrare, och vice versa. Det är där vi har den avgörande pucken. Helst ska det finnas boende och mat var tionde kilometer, säger Putte Eby.

För sträckan genom Ånge kommun betyder det att mycket arbete återstår, även om allt fler börjar få upp ögonen för pilgrimsturismen.

– Det dräller inte av boenden, men det är fler och fler som hör av sig efter att de har sett folk passera och vill hyra ut ett rum eller friggebod, säger Putte Eby.

Han hoppas också att den lokala tilltron ska stärkas ytterligare av det tilltagande intresset från länder utanför Sveriges gränser.

– Nästa vecka så ska jag följa med några journalister från Holland, och sedan har vi också ett TV-team från Tyskland som är på väg hit, så det rör på sig, konstaterar Putte Eby, fortfarande inställd på att nå sitt mål.

– Ett tag kändes det som att jag var ensam i hela världen om att tro på det här, men nu är det ett helt annat tonläge, säger han innan färden fortsätter mot Borgsjö och därefter vidare in i Jämtland.

Mer läsning

Annons