Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samverkan mellan facket och Ånge kommun

/
  • Stiven Wiklund, ordförande för personal- och organisationsutskottet hos Ånge kommun är mycket nöjd med samverkansprojektet med facket kring arbetsmiljön.

Drygt 1 000 anställda hos Ånge kommun ska genomgå en 24 timmar lång utbildning i arbetsmiljö. – Det här är unikt för landet, säger personal- och organisationsutskottets ordförande Stiven Wiklund.

Annons
Det var under några kursdagar som Stiven Wiklund tillsammans med kommunalarbetarförbundets Anki Meiding formade samverkansprojektet.
Materialet som kommer att användas finns redan hos ABF och heter Med Livet som Insats och bygger på folkbildningstanken, säger Stiven Wiklund.
De kommunalt anställda som är organiserade inom LO-facket kommer att få möjlighet att gå en 24 timmar lång utbildning som rör arbetsmiljön.
De anställda får söka ledigt från sina ordinarie jobb. Och i stället får de lön från en stipendiefond som finns hos LO, fortsätter Stiven Wiklund.
Totalt kommer det att röra sig om fyra träffar under två års tid innan deltagarna är klar med utbildningen.
De som ska svara för utbildningen finns redan hos kommunen. Och de kommer att få sin lön från ABF under den här tiden, säger Stiven Wiklund.
Det finns också tankar på att de som inte tillhör LO-kollektivet ska kunna få gå utbildningen. Och även de som är timanställda.
Kommunens ledning vill vara med och diskutera hur utbildningen ska gå till för de som inte tillhör LO-kollektivet. Och för de timanställda kan den här utbildningen innebära en liten extralön. De behöver inte söka ledigt, utan kan gå utbildningen på ledig tid. Och då får de ersättning för timmarna. Det här är en unik utbildning som jag inte vet har genomförts i någon annan kommun. Så det känns bra att ha rott det här i hamn, säger Stiven Wiklund.

Mer läsning

Annons