Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätter ner foten i flyktingfrågan

/
  • Nästa måndag börjar inflyttningen av asylsökande i Viskan. Ett tillfälligt boende som man från politikernas sida menar måste bli det sista i området.

Tre tillfälliga asylboenden i kommunens östra delar får vara nog. Det anser Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson (S) och oppositionsråd Hans-Erik Beck (M).

Annons

"Vi motsätter oss att Migrationsverket tecknar fler avtal om tillfälliga asylboenden i området".

Det är beskedet som förs fram i en skrivelse till Migrationsverket, och där man med "området" avser Viskan och Torpshammar.

– Det besked vi har fått är att inflyttningen på den före detta Viskananstalten kommer att börja den 15 december, och sedan kommer det förmodligen att öppnas ytterligare cirka 70 platser på Småbo när nästa elevkull lämnar AWPE-gymnasiet till sommaren, säger Sten-Ove Danielsson.

– Det betyder att vi snart kommer att ha 470 asylsökande i ett område med ungefär samma antal fast boende, fortsätter kommunalrådet, som efter kommunstyrelsens godkännande undertecknat skrivelsen tillsammans med det avgående oppositionsrådet.

I skrivelsen betonas att man inte sett några problem med de anläggningar som hittills tagits i drift, och att man inte heller räknar med någonting annat i och med de 200 platser som nu öppnas i Viskan.

– Men nu får det räcka i detta område. Vi har redan i dag svårt att rekrytera läkare och tandläkare till området, och vi delar till fullo Migrationsverkets Generaldirektörs uppfattning att särskilda regler måste få gälla när tillfälliga asylboenden upphandlas, skriver de båda blockföreträdarna.

När det gäller den pågående etableringen i Ånge i förde detta Bolbyskolan så är det senaste beskedet att Migrationsverket har dragit i handbromsen.

– Man har rivit det avtalet efter att ha fått klart för sig att det fortfarande återstår en hel del att åtgärda kring brandskydd och liknande, säger kommunalrådet.

Slutligen nämner han också att kommunen har börjat titta på att öppna ett tredje Vitalia. Det vill säga ytterligare ett hem för ensamkommande barn och ungdomar från utlandet.

Mer läsning

Annons