Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarp kritik efter SVT:s uppgifter

/

Trafikverket håller på att ta sig vatten över huvudet. Det är Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielssons bestämda uppfattning efter SVT:s uppgifter om att säkerheten åsidosatts vid upprepade tillfällen.

Annons

Det var i går som SVT kablade ut nyheten om att Trafikverket vid upprepade tillfällen släppt på tågtrafik trots att man lovat att den skulle vara stoppad. Bland annat berättar man om ett tillfälle då räddningstjänsten i Attunda begärt trafikstopp för att kunna söka av ett spårområde, blivit lovad detta men sedan ändå överraskats av ett tåg som kommit farande i full fart.

Efter det har Haverikommissionen konstaterat att det inte är helt ovanligt att säkerheten brister i samband med spårarbete. Dessutom har SVT också hittat flera ytterligare fall där tåg släppts fram trots att personer befunnit sig på spåret.

– Det här visar bara ännu tydligare att Trafikverket är på väg att ta sig vatten över huvudet, menar Sten-Ove Danielsson.

– Här avslöjas stora säkerhetsbrister som måste åtgärdas. Samtidigt så är man parallellt med det arbetet beredda att kasta sig in i ett helt nytt system för att styra tåg, och där man dessutom lägger ner hälften av fjärrstyrningscentralerna. Så får det bara inte gå till, säger han.

Han är heller inte ensam om att ha reagerat på SVT:s uppgifter kontra den förändring som Trafikverket är på väg att sjösätta.

– Jag har fått flera samtal om det här i dag, och jag har även pratat med en fjärrtågklarerare om det som även han betonar hur viktigt det är med lokalkännedom för att kunna agera korrekt i sådana här situationer, säger Sten-Ove Danielsson, som räknar med att man kommer höja rösten ytterligare efter SVT:s uppgifter om en myndighet i obalans.

– Trafikverket har tillräckligt med problem. Man behöver inte, och ska inte avveckla fyra trafikledningscentraler utanför storstäderna och samtidigt införa ett helt nytt system för tågledning, slutar kommunalrådet.

Mer läsning

Annons