Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan gör studiebesök i Schweiz

Fem elever och tre lärare från Bobergsgymnasiet är i Schweiz för att studera partikelfysik den här veckan. Det handlar om ett studiebesök vid världens största partikelfysiklaboratorium utanför Genéve.

Annons

Bobergsgymnasiet i Ånge håller sig väl framme när det gäller naturvetenskapliga ämnen. Ett exempel på detta är det studiebesök som skolan gör i Schweiz en här veckan. Det är åtta personer från skolan som på måndagen gav sig i väg från Ånge med CERN och partikelacceleratorn som destination.

– För oss som är intresserade av fysik och naturvetenskap är det naturligtvis en verklig fullträff att få besöka CERN. Det känns fantastiskt bra, säger Hassan Jan, en av de fem eleverna som gör studiebesöket.

Eleverna är naturvetare som alla läst kursen fysik2 och som tar studenten i vår.

CERN grundades 1954, och är namnet på världens största partikelfysiklaboratorium, beläget i en förort till Genève i Schweiz. På svenska står namnet och förkortningen för europeiska organisationen för kärnforskning.

Den forskning som bedrivs vid CERN är elementarpartikelfysik och fundamental fysik inom angränsande områden. Här finns cirka 8000 forskare från 500 universitet och ett 80-tal nationer.

Gruppen från Ånge får guidade visningar av anläggningen. I övrigt ska man bland annat besöka Einsteins museum i Bern innan det är dags för hemfärd på torsdag.

Mer läsning

Annons