Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smygpremiär för guidning till ödehus

/
  • Lotten Rapp förespråkar att ta sig fram av egen maskin.

Lokal historia och motion går hand i hand i ett nytt projekt som med hjälp av cyklar leder ända till olika ödehus runt om i kommunen.
– Premiären kunde inte ha varit bättre, säger Maria Mohlin, en av initiativtagarna till projektet.

Annons

Det var av en ren slump samarbetet mellan extrem­skidåkaren Lotten Rapp och företagaren Maria Mohlin tog form. De diskuterade och insåg snabbt att de hade ett gemensamt ­intresse i ödehus. Maria Mohlins företag Swedish Countryside har många visioner, varav just guidning till ­olika ödehus stod med. Och eftersom Lotten Rapp ­gärna tar sig fram per egen maskin säger de att det passade perfekt att samarbeta.

Till nästa sommar hoppas de kunna erbjuda guidade cykelturer som leder till olika ödehus.

– Det är en sådan speciell känsla att få kika in i ett hus där känslan är att de som ­tidigare bott där bara har klivit utanför dörren och lämnat det för alltid. Man funderat mycket på vilka som bott där, varför huset övergetts och om det finns några spår kvar av dem, säger Maria Mohlin.

Men redan under helgens Ljungarocksfestival hölls en smygpremiär av guidningarna. Dock inte på cykel.

– Första guidningen kunde inte ha varit bättre. Det var sju personer från olika delar i södra Sverige som ville hänga med lokalbor under en halvdag och få en rundtur bland olika platser med anknytning till Takida och Stiftelsen, säger Maria Mohlin.

Nästa sommar drar projektet i gång på riktigt och då är det även tänkt att cykelbiten ska komma med och för de som väljer att ta sig runt på två hjul väntar en hel del terrängcykling.

– De finns så otroligt många undangömda hus som människor tycks ha glömt. Jag förespråkar att ta sig fram av egen maskin, och för de grupper som önskar kommer jag kunna guida dem fram på cykel, säger Lotten Rapp.

Till vilka ödehus cykeln tar dem är i dagsläget inte klart än.

Mer läsning

Annons