Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialnämnden får mer pengar

/
  • Sten-Ove Danielsson och kommunstyrelsen är redo att skjuta till tre miljoner kronor till socialnämnden i år, för att de ska klara ekonomin.

Nästa måndag så ska kommunfullmäktige i Ånge ta ställning till de budgetramar som ska gälla 2016, men också utökad ram för socialnämnden med tre miljoner kronor redan i år.

Annons

Ånge kommun går mot ett positivt resultat 2015, bland annat till följd av återbetalningen från Afa-försäkring och positiva signaler om ett troligt överskott inom humanistiska nämnden.

Däremot så är signalerna från socialnämnden mindre positiva. Den senaste prognosen pekar på ett underskott med minst tre miljoner kronor, vilket har fått kommunstyrelsen att agera.

– Förslaget till kommunfullmäktige är att revidera ramarna och tillföra socialnämnden tre miljoner kronor, säger kommunalråd Sten-Ove Danielsson.

Om det är tillräckligt för att klara ett nollresultat är dock oklart. Mycket hänger på vad som händer med det aviserade statsbidraget för äldreomsorgen som frös inne till följd av riksdagsvalets turbulenta efterspel.

– Men får man inte det statsbidraget så har de möjlighet att använda tidigare undanlagda medel för att täcka sitt underskott, säger Sten-Ove Danielsson.

Inför nästa år så föreslås också en uppjustering av ramarna för samtliga nämnder och styrelser. Totalt rör det sig om 11,8 miljoner kronor varav mer än hälften föreslås tillföras socialnämnden.

– Men jag är inte säker på att de kommer klara sig ändå, även om kommunfullmäktige godkänner det här förslaget, säger Sten-Ove Danielsson.

Att ramarna ändå kan utökas förklaras bland annat med ökade skatteintäkter och ett förhållandevis väl tilltaget överskotts när målet för 2016-2017 antogs i kommunfullmäktige i slutet av 2014.

– Vi får ett mindre överskott i budgeten nu, men jag tror också att vi kan förbättra resultatet under året, säger kommunalrådet.

Befolkningsmässigt så blev 2014 trots sina negativa siffror (-64) ändå klart bättre än väntat. Dock väljer man att stå kvar vid en budget baserad på en befolkningsminskning med 140 personer nästa år.

– Det har varit några år som varit bättre tidigare, men då har det kommit surt efteråt, så vi vågar inte ändra det. Det är bättre att vara på den säkra sidan, anser Ånges kommunalråd.

Mer läsning

Annons