Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderins lever vidare

I över 60 år har Söderins hemlagade senap i Ånge förgyllt tillvaron för hamburgar- och korvälskare.
Nu har receptet fått nya ägare i familjen Jansson i Ånge och framtiden för senapen är tryggad.

Annons
För ett år sedan fick Gunnar Jansson veta att Roland Söderin skulle sluta att tillverka senapen.
Det var hans son som berättade det för mig, säger Gunnar Jansson.
Och istället för att den populära senapen skulle gå i graven har tillverkningen flyttats från Parteboda till Ånge och in i en av SJ:s före detta "skrivarvillor".
Gunnar tvekade aldrig att köpa receptet som många anser vara helt oslagbart smakmässigt.
En av lägenheterna i ett av de hus som familjen Jansson äger vid Vojens badplats byggdes om till senapskokeri.
Det var mycket som skulle ordnas innan miljökontoret och andra instanser var nöjda. Så fort en sak var ordnad så kom nästa. Men nu är allting klart och följer de regler som finns, säger Gunnar Jansson.
Men det är inte bara att tillverka senap. Någon måste köpa den också.
Ett tiotal återförsäljare kring Ånge köper nu Söderins senap.
Dessutom har jag varit till Konsum Nord i Umeå och presenterat senapen. Så vi hoppas naturligtvis att vi ska få sälja den till Konsum Nords alla butiker. Då kommer det att bli ordentlig snurr, fortsätter Gunnar Jansson.
Och det hoppas Rikard Jansson, son till Gunnar, och den som tagit hand om tillverkningen.
Än så länge går det inte att ha det här som en heltidssyssla. Men det är det jag hoppas på ska bli verklighet inom en snar framtid, berättar Rikard Jansson.
Han har precis kokat färdigt 250 kilo senap som ska fyllas i flaskor och skickas iväg till butiker, bensinmackar och gatukök.
Vi säljer också till en knalle från Sandviken som är mycket nöjd med försäljningen. Senapen har en strykande åtgång, fortsätter Rikad Jansson.
Men det tar tid att få in senapen i butiken och hos stora livsmedelskedjor.
Vi tar det försiktigt. Vi vill inte lägga ut hur mycket pengar som helt på marknadsföring. Istället åker vi runt själva och träffar nya kunder och presenterar senapen, flikar Gunnar Jansson in.
Men naturligtvis har man planer för framtiden när försäljningen tar fart.
För det är de övertygade om att den kommer att göra.
Nu väger vi senapen till varje flaska. Men vi räknar med att köpa en doserings- och packmaskin. Då kommer det att bli mycket enklare, fortsätter Rikard Jansson.
Senapen har också hittat nya användningsområden av kunderna. Den används bland annat som gravlaxsås.
De är jätteförtjusta över smaken, fortsätter Gunnar Jansson.
Omkring 30 000 flaskor med Söderins senap per år behövs för att det skulle kunna bli ett heltidsjobb för Rikard.
Än så länge är det en hobby som vis hoppas ska utvecklas. Och det tro vi att det kommer att göra eftersom senapen står högt i kurs hos de som köper den. Eller som beställer den på sin grillkorv, slutar Rikard Jansson.

Mer läsning

Annons