Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spänner bågen för ny kulturnatt

/
  • Peter Gunnarsson och Leif

I morgon kommer omkring 200 kulturaktörer att få visa upp sig i Ånge. Ändå beskrivs det bara som ett smakprov ur den kulturella gryta som fortsätter sjuda i västra Medelpad.

Annons

I morgon kommer omkring 200 kulturaktörer att få visa upp sig i Ånge. Ändå beskrivs det bara som ett smakprov ur den kulturella gryta som fortsätter sjuda i västra Medelpad.

Det är inte för inte som det tidvis bryter igenom ett stänk av stolthet i rösten när Ånge kommuns kulturchef Peter Gunnarsson pratar om Kulturnatten. En stolthet han menar att många med honom borde känna.

– Att kunna erbjuda fyra scener i lilla Ånge, som är fyllda med aktivitet från klockan 18 och långt in på natten, det tycker jag är otroligt bra och någonting som visar hur bra vi har det här, säger han.

Inte ens att det på senare år har blivit svårare att fylla rockscenerna från tidig eftermiddag till sen natt ses som ett tecken på kulturell mättnad.

– Det beror inte på att det är färre band. Problemet är att de blir för bra så de har för mycket att göra på annat håll, hävdar Leif "Lusen" Jonsson, musikveteran på Ånges rockscener och tillika en av de drivkrafter som gör Kulturnatten möjlig.

Dock saknas inte namnkunnigt folk på scenen. Klara Li blev till exempel i förra veckan uttagen till UKM:s riksfestival. Och så Viola Martinsson, vars stämma hörs köra bakom storasyster Linnéa (Lune) och på egen hand i TV-kanalernas reklamavbrott.

– Jag tror alla har hört låten "Made of" som hon sjunger i Volvo-reklamen, säger Peter och Leif, som också är noga med att betona att Kulturnatten är så mycket mer än musik.

– Bland annat så firar Ljungandalens konstförening 50 år med att öppna sin vårsalong i Centralhuset där nitton konstnärer finns representerade, och så kommer Bengt Ingelstam presentera Ångeskrivare inne på biblioteket, berättar Peter Gunnarsson.

Även motorkulturen kommer finnas representerade genom en bilkortege med blandade årsmodeller och fabrikat, och från Ålsta serveras bland annat textilkonst i form av modevisning. Foto och film finns också representerade i mindre skala, liksom dans då vänortsarbetet med Norrdans nu avslutas.

– Det kommer också bli en spektakulär överraskning under invigningen, säger Peter Gunnarsson, utan att avslöja mer än så.

Mer läsning

Annons