Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statens utpost i Ånge

En trappa upp i Centralhuset i Ånge har länsstyrelsen sin utpost i Ånge. Kontoret har funnits sedan 1982 och handlägger olika slags företagsstöd sedan 1991.

Annons
Arbetsuppgifterna har verkligen förändrats under de år som gått, konstaterar Lena Gustafsson. Till en börja var vi mer ett servicekontor som arbetade med turistfrågor och tog hand om administrativa toppar från huvudkontoret i Härnösand. Vi var också tre anställda. Men efter att kontorschefen Tage Påhlsson slutade sin anställning för tio år sedan bantades kontoret till två anställda och så har det varit sedan dess."
Vi handlägger olika typer av investeringsstöd samt sysselsättningsbidrag för hela länet, säger Kerstin Wiklund. förra året togs det beslut för över 20 miljoner kronor på Ånge-kontoret.
Båda trivs väldigt bra med jobbet och känner stor uppskattning från sina kunder. Många företagare kommer spontant upp på kontoret och hälsar på för att berätta något som hänt eller så ringer de.
Vi är inte så byråkratiska och det säger ofta företagare till oss, berättar Lena Gustafsson. Jag tror vi har ett språk som de känner igen och då är det lättare att kommunicera.
När det gäller olika stödformer betonar båda att det är väldigt viktigt att ha en dialog med de berörda företagen.
Det finns många företagare som vi följt sedan starten och under åren fått en väldigt nära kontakt med. Därför känns det tungt och man blir väldigt berörd när någon måste avveckla sin verksamhet. Samtidigt blir man jätteglad när man får höra att det går bra för dem, att investeringen de gjort, har visat sig öka omsättningen eller att de fått nya kunder.
Samarbetet med kommunens Utvecklingsenhet fungerar utmärkt och vi har också mycket god kontakt med övriga näringslivskontor ute i länet, säger Kerstin.
Båda brukar informera om sin verksamhet och om företagsstöden på starta eget kurserna som anordnas i samarbete mellan Företagarcentrum, Arbetsförmedlingen och Lernia. Sedan november 2003 har ett 60-tal personer har gått kursen och flertalet av dem har startat företag. Vi tycker att det finns en glöd bland många som verkligen kämpar och vägrar att ge upp, vilket andas framtidstro.
Vid halvårsskiftet i år kommer sysselsättningsbidraget att försvinna. Något som båda tror kan få negativa konsekvenser.
Många får svårare att våga ta beslutet att nyanställa.
Förutom sysselsättningsbidrag hanterar kontoret landsbygdsbidrag och regionala utvecklingsbidrag. I framtiden kommer även nya arbetsuppgifter.
Vi kommer att arbeta med olika EU-projekt.


Mer läsning

Annons