Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömlösa i Ånge klarade sig på egen hand

/
  • Kommunens erbjudande om boende för de som drabbades av stormen Dagmar användes aldrig, berättar Ånges kommunchef Göran Fjellström.

Ånge kommuns erbjudande om boende i Ånge och Torpshammar för de som drabbades av stormen Dagmar användes aldrig.

– De som drabbades klarade sig på egen hand, säger kommunchef Göran Fjellström.

Annons

Efter fem dygn erbjöd Ånge kommun de som runt om i kommunen var utan elektricitet att komma in i stugvärmen i Ånge och Torpshammar.

Sportboendet i Ånge och elevhemmen i Torpshammar ställdes till förfogande. Men inget behövde användas.

– Alla klarade sig på annat sätt. Antingen att de bodde kvar hemma eller flyttade in hos släktingar eller bekanta. Några flyttade också in i något av kommunens äldreboende, säger Göran Fjellström.

Flera tog kontakt med kommunen för att fråga om erbjudandet.

– När de pratat med oss så tog de egna beslut att ordna sitt boende. Jag tror att många behövde någon att prata med. Och när man fått det så var man nöjda.

Samtidigt med att stormen slog till och slog ut trygghetslarmen ökade kommunen insatsen med att ta in extra personal inom hemtjänsten.

– På det sättet kunde de åka hem till de som hade trygghetslarm oftare och titta till dem. Det fungerade mycket bra och hemtjänstpersonalen ska ha en stor eloge för det arbete som de gjorde under de här dagarna. Många fick också hjälp av kommunen att elda i sina hem för att hålla kylan borta, fortsätter Göran Fjellström.

Kommunen kommer göra en utvärdering av hur arbetet med att hjälpa människor under dagarna utan el fungerade.

– Vi kommer att gå igenom allt för att se hur det fungerat. Vi känner inte till att det har varit något som har varit riktigt dåligt. Vi ska även titta på det som fungerat bra. Hur hade det gått om det inte fungerat bra, det vill vi också få en bild av, slutar Göran Fjellström.

Ånge kommunalråd, Sten-Ove Danielsson, har som ST berättat, också vänt sig till Post- och Telestyrelsen (PTS) och ifrågasatt Telias "sittande på rumpan" istället för att ordna elektricitet till mobilmaster bland annat.

Mer läsning

Annons