Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tågbiljetten blev plötsligt mer än 50 procent dyrare

/
  • Mats Larsson är besviken på Norrtåg som gjort det dyrare för äldre att åka tåg.
  • Mats Larsson är besviken på Norrtåg som gjort det dyrare för äldre att åka tåg.
  • Mats Larsson är besviken på Norrtåg som gjort det dyrare för äldre att åka tåg.

Plötsligt kostade tågresan för Mats Larsson 80 kronor mer än de 130 han hade betalat tidigare, en höjning med mer än 50 procent.
Det visade sig att Norrtåg plötsligt hade tagit bort seniorrabatten och samtidigt börjat ta en avgift för betalning på tåget.

Annons

Mats Larsson bor i Östersund och åker regelbundet med Norrtåg till och från Erikslund, söder om Ånge. Biljetten har hittills kostat 130 kronor med seniorrabatten avdragen, men nu kostar den 160 kronor.

När Mats Larsson senast satt på tåget till Erikslund och skulle betala med sitt kort, som vanligt, blev han mäkta förvånad. Plötsligt kostade biljetten 210 kronor, jämfört med 130 kronor resan dessförinnan.

– Dels hade Norrtåg börjat ta 50 kronor i avgift för att jag betalade på tåget, dels hade de tagit bort pensionärsrabatten på 30 kronor som jag hade haft fram tills dess, säger han.

Mats Larsson är mest förbannad på den dåliga, eller obefintliga, informationen kring avgifterna och den indragna seniorrabatten.

– Det här gäller ju all betalning på tågen, inte bara med kort.

– Jag åker till och från Erikslund några gånger i månaden för att hälsa på mina gamla föräldrar, och har också ett fritidshus där i närheten. Nu får jag fundera på om det kanske blir billigare att åka bil, men det är ju inget miljötänkande, säger han.

– Dessutom finns det ganska många människor som kliver på mindre stationer längs vägen, och de kanske också måste betala 50 kronor extra.

– Jag tänker särskilt på de äldre i glesbygd, som dels tappar seniorrabatten, dels hänvisas till dator eller mobil för att kunna köpa biljetter i förväg.

Björn Nilsson, vd på Botniatåg, förklarar nyordningen så här:

– Vi vill flytta bort all penninghantering från tågen, och det har visat sig gå bra på våra kuststräckor. Där har vi provat systemet i drygt ett år, och numera är det bara ett fåtal resenärer som betalar på tågen.

Är avgiften för biljettköp på tåg densamma, oavsett resans pris?

– Ja, resan blir alltid 50 kronor dyrare när man betalar den på tågen, oavsett betalsätt.

Varför tog ni bort seniorrabatten?

– Jag vet inte var man ska dra gränsen för äldre längre. Det är ju många äldre människor som klarar av att hantera internet på dator och läsplatta numera.

– Men vi ska kolla om vi kan hitta en lösning för seniorrabatten, med en annan utformning.

Mer läsning

Annons