Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tage Påhlsson dömd för barnmisshandel

Hovrätten dömde i dag Ånges oppositionsråd Tage Påhlsson för barnmisshandel.
Nämndemännen i tingsrätten tyckte att han haft fog för att slå till den lille pojken på armen för att hindra honom från att välta en skrivmaskin, men hovrätten anser inte att det rörde sig om någon nödsituation.

Annons
Det var en oenig tingsrätt som friade centerpartisten Tage Påhlsson efter rättegången i oktober. Rättens ende jurist, fiskalen Jens Göransson ville fälla honom, men röstades ner av de politiskt tillsatta nämndemännen.
Nämndemännen tog fasta på Tage Påhlssons förklaring, som han presenterade först i rättenatt han snärtade till pojken över armen för att förebygga en olycka.
Misshandeln utspelade sig på Tage Påhlssons företag 2003, där pojkens pappa jobbade. I polisförhör bekräftade Ångepolitikern att han slagit pojken. Enligt åklagarens uppfattning menade Påhlsson då att syftet var att uppfostra en klåfingrig pojke. Men inför tingsrätten hade Påhlsson en annan version. Då sade oppositionsrådet att pojken riskerade att välta en skrivmaskin över sig. Att han instinktivt snärtade till pojken för att undvika en nödsituation, men att han med facit i hand hade kunnat handla annorlunda.
\"Det var inte oförsvarligt\" menade nämndemännen i tingsrätten. Men hovrätten slår nu fast att det inte alls förelåg någon nödsituation som gav honom rätt att slå barnet.
Våldet mot barnet betecknas som ringa misshandel, och Tage Påhlsson straffas med 30 dagsböter á 250 kronor.

Mer läsning

Annons