Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taxeringsvärdena sjunker

Ånge är den enda kommunen i Västernorrland där taxeringsvärdena på hus sjunker. Två procent beräknas värdena sjunka. — Det är varken bra eller dåligt, säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson.

Annons
I den beräkning som Statistiska centralbyrån har gjort pekar det nedåt i Ånge kommun.
I kronor räknat kommer taxeringsvärdena att sjunka med 5 000 kronor under nästa år. Från ett genomsnittligt taxeringsvärde på 176 000 kronor till 171 000 kronor för ett hus i kommunen.
Därmed är Ånge kommun en av få kommuner i landet där taxeringsvärdena sjunker.
I grannkommunerna på andra sidan länsgränsen, Bräcke, höjs taxeringsvärdena med åtta procent. Och i Berg, som gränsar mot Ånge längst ut i väster ökar taxeringsvärdena med 13 procent.
Även om taxeringsvärdena nu sjunker så har ändå husaffärerna i kommunen tagit fart. Jag har pratat med bankfolk och där får jag tydliga signaler om ett ökat köpintresse, säger Sten-Ove Danielsson.
Men det är i en viss grupp av hus som ökningen ligger.
Det är mest efterfrågan på hus som är byggda 1980 och senare. För äldre hus, som kan vara i mycket bra skick, är priserna mycket lägre. Det finns åtskilliga hus runt om i kommunen som inte kostar mer än mellan 50 000 och 100 000 kronor, fortsätter Sten-Ove Danielsson.
Han ser också tendensen varför det är större efterfrågan på hus som inte är så gamla.
Då kan man få ett hus som inte behöver renoveras i någon större utsträckning. Köper man ett äldre hus så kanske man måste renovera kök och badrum direkt. Då blir huset genast dyrare, säger Sten-Ove Danielsson.
Det låga taxeringsvärdet kan ha positiva effekter på att få människor att flytta in och bosätta sig i kommunen.
Låga taxeringsvärden innebär lägre fastighetsskatt. Och därmed ett billigare boende, så jag ser egentligen inga större bekymmer med att taxeringsvärdena sjunker. Och värdena speglar väl den verklighet som finns här i kommunen, slutar Sten-Ove Danielsson.

Mer läsning

Annons