Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tioåring hittades tack vare ny sökmetod

Mitt på dagen i går försvann en tioårig pojke från en lekplats i Alby. På kvällen blev det stort pådrag för att återfinna honom. Tack vare att polisen tillämpade en helt ny metod gick det mycket snabbt att få fram honom.

Annons
Tioåringen bor inte långt från lekplatsen på Fridhemsvägen, men vid 14-tiden var pojken, som har diagnosen ADHD, helt plötsligt spårlöst försvunnen.
Polisen fick larm först vid 19-tiden om det inträffade men då blev det fullt pådrag. Efter att fakta samlats in, inkallades snabbt alla tillgängliga resurser. Militär, räddningstjänst, helikopter och poliser.
Tyvärr är pojken rädd för hundar så de kan inte användas i söket. Men han tycker om eld och brandbilar så jag beslutade att räddningstjänsten ska ut och tända en eld för att locka fram honom, sade vakthavande polisbefäl Leif Nilsson.
Idén att jobba med attraktionskraft för att få fram barn kläcktes av en polisman i Stockholm när en elvaåring var försvunnen. Mitt i natten kom polisen på att kalla in Hemglassbilen för att locka fram pojken. Och när den välbekanta melodislingan hördes, så dök pojken upp.
Efter den händelsen har polisen anammat metoden och försöker tillämpa den när så är möjligt.
I går fick det hela ett mycket lyckligt slut.
När en av brandbilarna stannade till så dröjde det bara en liten stund så kom pojken fram för att titta. Då var klockan 21.40.
Vi körde omkring i området där han hade varit synlig och tutade lite. Vi var ute med stora basbilen och en pickup. Men vi behövde aldrig tända någon brasa. Det räckte med att han hörde brandbilen, berättar räddningsledaren Lennart Berggren.
Tioåringen var lite frusen när han nyfiken dök upp för att titta på sina favoritbilar. Han fick låna Lennart Berggrens jacka som ordnade det lite mysigt tills mamma och polisen dök upp.
Det kändes riktigt bra när vi fick tag på honom så han slapp vara ute i mörkret och kylan. Och så på slutet fick jag en kram av honom. Det kändes rakt in i hjärtat.

Mer läsning

Annons