Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomma lägenheter

120 lägenheter som ägs av Åfa, dets kommunala fastighetsbolaget i Ånge stor tomma.
— Men ekonomin ser bra ut trots detta, säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson.

Annons
Ånge kommun har tidigare rivit 200 lägenheter på olika orter i kommunen. Det var ett krav av den statliga bostadsakuten för att kommunen skulle få några pengar.
Men trots detta fortsätter det att vara tomma lägenheter.
Det finns tomma lägenheter i alla orter i kommunen förutom i Ånge. Där är det snarare brist. Och det har det varit de senaste tre åren,säger Sten-Ove Danielsson.
En av de orter som fått många tomma lägenheter den sista tiden är Fränsta.
Det blev 14 tomma lägenheter på mycket korts tid i början på året. Och det känns naturligtvis. Flera av dem som sade upp sina lägenheter köpte hus istället, fortsätter Sten-Ove Danielsson.
För några år sedean visade Åfa, upp kraftiga minussiffor i sitt bokslut.
Men trots att det är så många tomma lägenheter så har fastighetsbolaget en stabil ekonomi.
Under förra året renoverade Åfa för 13 miljoner kronor. Och i år räknar man med att renovera för tio miljoner kronor. Anledningen till att man kan renovera är den låga räntan. Hade inte ränteläget varit så bara som är så hade det varit mycket jobbigt, fortsätter Sten-Ove Danielsson.
Förutom de 120 tomma lägenheterna så hyr Migrationsverket 100 lägenheter.
Fanns inte flyktingförläggningen så skulle det vara betydligt dystrare. Nu räknar jag med att hyresförlusterna i år kommer att hamna kring fem miljoner kronor, säger Sten-Ove Danielsson.
Omkring 40-50 lägenheter ska stå tomma för ett fastighetsbolag som Åfa, menar Sten-Ove Danielsson.
Men så här många ska det inte vara. Och det kan få till följd att det måste bli ytterligare rivningar av lägenheter i framtiden. Men när och var finns det inga som helst beslut på. Det viktigaste för oss är att vi kan behålla en bra servicenivå för de som bor i kommunen, om vi är 10 000 eller 11 000 invånare, slutar Sten-Ove Danielsson.

Mer läsning

Annons