Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torps församling blandas samman med Borgsjö

— Fyra personer har begärt sitt utträde i kyrkan på grund av det som händer vaktmästarna i Borgsjö Haverö församling, säger Jan From, kyrkoherde i Torps församling.

Annons
Där har personalen upptäckt att många medlemmar tror att församlingen är en del i Borgsjö Haverö samfällighet som har sin pastorsexpedition i Ånge.
Uppenbarligen tror en del att det är kommungränsen som avgör, men så är det inte.
Det beslut som tagits av kyrkfullmäktige i Borgsjö Haverö samfällighet om att säga upp vaktmästarna, har inte undgått anställda i Torps församling.
Vi känner verkligen medlidande för vaktmästarna i Ånge, säger Patric Edlund, vaktmästare i Torps församling.
Han och ytterligare tre vaktmästare sköter om skötseln kring kyrkorna i Fränsta, Ljungaverk , Torpshammar och övriga fastigheter som tillhör församlingen. Vaktmästarna i Torp tror det kan bli svårt för en entreprenör att ersätta det jobb som görs i Ånge och drar liknelser med deras egna uppgifter.
Det är så mycket mer än själva vaktmästarjobbet vi gör, konstaterar Jörgen Fahlström, vaktmästare. Har vi tid och det finns andra saker vi kan hjälpa till med så gör man det. Det vet vi att man gjort även i Ånge.
Det kan handla om rena servicetaganden som att visa hemvändare och turister in i kyrkan.
Klart man låser upp om någon frågar och vill komma in och titta. Den kan handla om någon som döpts eller konfirmerat sig. Det händer ofta att människor vill ha hjälp att hitta till en grav. Det är sådant som vi gärna hjälper till med.
Ingen av de båda vaktmästarna känner något hot om att även Torp tänker lägga ut jobb på entreprenad. På grund av det som hänt i Ånge och den turbulens med missuppfattningar det skapat har all personal i Torp enats om en skrivelse.
I den står det bland annat att läsa:
"Vi som arbetslag sympatiserar med de som känner sig oroliga och trängda i vår grannförsamling och önskar att de kunde få del av en normalt fungerande kommunikation mellan förtroendevalda, arbetsledning och anställda."
I Borgsjö Haverö har kyrkorådet haft två extra sammanträden i frågan efter kyrkofullmäktiges beslut om att säga upp vaktmästarna. Men kyrkorådet som ska verkställa beslutet har ännu inte kommit till skott.
En orsak lär vara att anbuden som kommit in inte är tillräckligt underbyggda för att kyrkorådet ska kunna anta budet.

Mer läsning

Annons