Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikverkets dom: Lägg ner i Ånge

/
  • Trafikverkets utredning skickar en tydlig signal om att Ånge inte längre är önskvärd som ort för driftledning av järnväg.
  • Utredningens viktning av de olika driftorterna.

I dag kom remissen gällande Trafikverkets framtida organisation av trafikledningen för järnvägsnätet. Ett dokument som precis som många befarat förespråkar att Ånge raderas från den kartan.

Annons

Signalerna från Trafikverket är betydligt tydligare än de järnvägssignaler som finns längs spåren. Driftledningen i Ånge ingår inte i framtidsplanerna. Något som klart och tydligt framgår av den utredning som Trafikverket tagit fram, och som den här veckan har skickats ut på remiss till berörda parter.

Argumenten och resonemanget som förs i det 98-sidiga dokumentet sågas dock vid fotknölarna av Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson. Bilden han får är inte en objektiv bedömning utan snarare ett dokument där man på alla sätt vill påvisa fördelarna med en centralisering till storstadsregionerna.

– Det gränsar till statligt vansinne. De slår knut på sig själva i ivern att visa på att man bör avveckla i Ånge, Boden och Hallsberg, säger Sten-Ove Danielsson.

Bland annat pekar han på den bedömning som utredaren har gjort gällande effekterna av en avveckling. En parameter där man på intet sätt har tagit hänsyn till effekten som en nedläggning skulle få ur ett arbetsmarknadsperspektiv.

– De har till och med vänt på begreppen i sin iver att bevisa att Ånge ska bort, anser Sten-Ove Danielsson.

– Sedan gör de också bedömningen att det är mycket svårt att rekrytera personal i Ånge, och det har jag aldrig hört talas om att det skulle vara, fortsätter kommunalrådet som i ett Facebookinlägg ställer sig frågan om det är "djävulen själv som gjort utredningen".

Direkt efter att ha läst igenom utredningen tog han också kontakt med Småkom för att få dem att snarast sammanställa den brandskattning som pågår.

– Vi kommer också ta kontakt med den nya glesbygdsministern, för det här gäller inte bara det här med Trafikverket. Det har hänt flera andra saker i vårat land, och så här kan vi inte ha det i Sverige

Mer läsning

Annons