Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Traslaget i juni

Första helgen i juni är det dags för den 12:e upplagen av träslaget i Ånge.
— Efter ett par år av nedgång har lagen blivit fler och fler. Och vi vill att tävlingen ska fortsätta att växa, säger Sten-Ali Jacbsson, Ånge ishockyklubb som arrangerar brännbollsturneringen.

Annons
Under alla år sedan starten av Träslaget har vädergudarna varit vänliga mot arrangörerna. Det är bara vid några fåtal tillfällen som det har regnat.
Däremot har skogsbränder lagt sordin på stämningen och spelat arrangörerna spratt.
Vid den stora skogsbranden i slutet av 1990-talet, som först efter ett par veckor var helt släckt, hämtades frivilliga från turneringen.
Och första dagarna i juni är det ofta torrt i markerna och det behövs bara en gnista för att katastrofen ska vara ett fakltum.
Men arrangörerna hoppas att historien inte ska upprea sig utan att Träslaget även i år vara den folkfest som den har varit sedan starten.
Ifjol var det 85 lag som spelade. Och det var fler lag än året innan. Och vi tror att det kommer ännu fler lag i år. Det verkar som att intresset för Träslaget har ökat igen, säger Sten-Ali Jacobsson.
Hela turneringen som genomförs under lördagen den 4 juni kommer att pågå kring ishallen.
Vi flyttade in från Ånge camping för några år sedan och drog även ned till en dag. Under några år började spelet redan på fredagskvällen. Och nu har vi dessutom gjort om turneringen till viss del. Därför kan vi ta emot fler lag där vi nu håller till och under en dag, fortsätter Sten-Ali Jacobsson.
För många har brännbollsturneringen blivit något av en hemvändardag. Då ringer man runt till varandra och bestämmer sig för att åka "hem" och spela brännboll.
Vi tror också att det känns roligare för alla som spelar och även för de som kommit för att titta när allt är på en och samma plats. Man behöver inte åka till campingen för att se några lag. Det tror vi är mycket av styrkan, säger Sten-Ali Jacobsson.
Lite extra kring turneringen brukar det vara. Ifjol fanns musikcorps från Ånges vänort Malvik i Norge på plats och underhäll både publik och spelare.
De var här för att spela på nationaldagen, som då låg dagen efter turneringen. Dörför kunde de spela hos oss. Dessutom spelade det gamla Ångebandet Grupp 18. Det var mycket lyckat, säger Sten-Ali Jacobsson.
Och något extra kommer det med all säkerhet att bli även i år för de som deltar eller bara kommer att vara publik.
Men vad är inte bestämt, säger han.
Utländska lag har också funnits med i turneringen.
Vi har haft tre lag från Tyskland. Och det sätter lite extra färg på turneringen. Vi får väl se om det kommer några i år. För näringsidkarna och för hela Ånge kommun är också turneringen bra., slutar Sten-Ali Jacobsson.

Mer läsning

Annons