Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Travfest i Fränsta med stor publik på isen

Det blev i vanlig ordning en riktig folkfest när Istravet i Fränsta arrangerades under gårdagen. Vädret hjälpte verkligen till. Det var i stort sett sol hela tiden med några minusgrader.

Annons
Med andra ord en perfekt vinterdag som lockade många spelare och åskådare till isen på Torpsjön. Det är åttonde året i rad som tävlingen gick av stapeln.
Men den har betydligt äldre anor än så. En som minns är proffskusken Lasse Lindberg. Han berättade från vinnarcirkeln att han för 35 år sedan körde istrav i Fränsta.
Arrangörerna har som vanligt lagt ner ett stort arbete för att travdagen i Fränsta skulle kunna genomföras. Förutom att ploga den 1.000 meter långa banan, har det plogats upp publikplatser, områden där hästar och tränare kunde hålla till samt parkeringsytor och en isväg för bilar över sjön.
Som tjockast är isen 65 centimeter, berättar Kjell Hansson, tävlingsledare. Men för säkerhets skull har man spolat vatten på parkeringsplatsen för att göra isen tjockare, så att bilarna står säkert.
Den som ville kunde satsa pengar på vinnare. Fem kronor kostade bongarna. Omsättningen i fjol var 33 000 kronor. Den blev något lägre i år.
En del tyckte säkert det var lätt att hitta vinnare, medan andra hade svårare. Svårast var det nog i lopp tre där inte mindre än fem av sju hästar diskvalificerades på grund av galopp.
Förutom att hästarna tävlade på is, så var det en ovanlig travdag för många. Här var det kallblodslopp, varmblodslopp, ponnylopp och montélopp med kallblod. Och till alla lopp gick det att spela.
Men det var inte bara tävlingarna som lockade publiken. Det många stånd och ett av dem mer populära var kålbulleförsäljningen. Två man hade fullt upp med att steka med hjälp av hantlangare som fyllde på med smet. Och publiken såg ut att trivas.
Istravet i Fränsta ingår som första deltävling i bygdetravserien som är en nyhet från och med i år. På sex olika landsortbanor i Västernorrland och Jämtland/Härjedalen ska det tävlas. Fränsta är dock den enda som körs på is. Vilket också kräver en annan körteknik i kurvorna eftersom dessa inte är doserade som dem brukar vara på landbanor.
Den kusk som vinner flesta segar i alla deltävlingarna kan se fram mot en spännande resa till Paris 2006.

Mer läsning

Annons