Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV+TEXT: EPA-boom i Fränsta: "Det är frihet på fyra hjul"

/

De senaste åren har intresset för EPA-traktorer växt sig starkare hos många ungdomar.
Men för många betyder intresset mer än bara fordonet.
– Det handlar om gemenskap och att göra saker tillsammans, säger Pär Lindström.

Annons

Tågstationen i Fränsta. Där träffas de ett helt gäng flera dagar i veckan och umgås. Och åker epa då så klart. Det är Sigrid Lindberg, Simon Andersson, Alexander Backlund, Alva Åström och Pär Lindström och de har känt varandra i över tio år.

För drygt ett år sedan började de åka epa tillsammans. Dels för att intresset hos dem hade funnits länge, och dels för att ha något att fördriva tiden.

– Det finns inte jättemycket att göra här och de är jättebra som transportmedel, då slipper man få skjuts överallt, säger Pär Lindström.

Bilarna betyder allt för ungdomarna. De lägger ner all tid och alla pengar på att hålla dem rullande, men deras hårda ansträngning faller inte alla i smaken. För trots att många runt omkring tycker att det är roligt när de är ute och åker, finns det även en hel del som tycker precis tvärtom.

– Det finns speciellt en man som brukar hota att han ska skära sönder däcken för oss, kasta tegelstenar på oss och liknande, bara för att han tycker att vi är ute och "buskör", säger Alexander Backlund.

De säger att de vet att bilarna låter mycket och att de kanske inte alltid sköter sig, men att de faktiskt försöker störa omgivningen så lite som möjligt.

– Det här är vår stil, vår kultur. Man kan säga att epan är som frihet fast på fyra hjul, säger Alexander Backlund.

Backar man tillbaka klockan till för bara ett par år sedan fanns det inte alls lika många epatraktorer i området. Vad ökningen beror på vet inte ungdomarna riktigt. Men de starkt på att de är här för att stanna.

– Ja, det är fränt. Och så är den ju en brudmagnet, säger Pär Lindström.

Mer läsning