Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ugnen från 1800-talet

/
  • Omkring 10 meter från den ena kanten till den andra var ugnen när den användes för att ta fram bruksföremål.

Den ugn som hittades i Torpshammar förra veckan är byggd omkring 1820. Det konstaterades vid en undersökning på måndagen.

Annons
Det var när Ånge kommuns tekniska förvaltning grävde för en ny vattenledning i en brant slänt vid Småbo som ugnen upptäcktes.
Kommunens personal stoppade omedelbart grävningen och tog kontakt med kulturkontoret.
Kulturchefen Orvar Ottesen besökte platsen och konstaterade att det var en ugn om hittats.
Men från vilken tid ugnen härstammade kunde han inte definitivt bestämma. Men att den troligen hade byggts under 1700- eller 1800-talet.
Och på måndagen kom Magnus Holmkvist, arkeolog från länsmuseet i Härnösand och undersökte ugnen.
Då fick vi besked om att den troligen byggts omkring 1820. Att den användes för att smälta det tackjärn som kom från Bergslagen. Tackjärnet kom till Torpshammar via pråmar från Sundsvall, säger Orvar Ottesen.
Ugnen har också haft en tio meter hög skorsten för att det skulle bli tillräckligt bra drag i ugnen.
Teglet som används för att bygga ugnen har troligen kommit från området kring Torpshammar. Och från södra sidan av Ljungan. Teglet är handslaget. Det finns inget tvivel om. Det gula i teglet kommer från den enorma hettan som varit i ugnen, fortsätter Orvar Ottesen.
Ugnen betraktas inte som något fornimme.
Det är upp till markägaren vad som ska ända med den. Men vi har fått förslag om att fylla över ugnen. Dels för att den då bevara bättre. Men även av säkerhetsskäl. Ugnen har börjat att rasa längst in och ofta blir sådan här ställen intressanta lekplatser för barn. Vi vill inte att en olycka ska inträffa, säger Orvar Ottesen.
Men ugnen kommer inte att fala i glömska trots detta.
Det finns bitar av ugnen som intresseföreningen kan ta tillvara. Och det är möjligt att ordna en utställning med föremålen. Bruket i Torpshammar fick sina privilegier 1797, slutar Orvar Ottesen.

Mer läsning

Annons