Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga super för mycket i Ånge

/
  • Ett större föräldraengagemang skulle minska supandet bland ungdomar. Det menar från vänster Mona Bruce, förebyggare BRÅ, Kristina Kamsten, amordnare BRÅ, Sten-Ove Danielsson, ordförande BRÅ och Lennart Jonsson, polisen.

13-åringar i Ånge dricker sig redlöst berusade på hembränt och föräldrar får ta hand om ungdomarna i duschen när de kommer hem. Nu uppmanar kommunen, polisen och brottsförebyggande rådet föräldrar att ta större ansvar.

Annons
Under hösten har man från myndighetshåll upplevt att fylleriet och vandaliseringen ökat.
En oroande tendens, säger kommunstyrelsens ordförande Sten-Ove Danielsson (s), som också är ordförande i BRÅ i Ånge.
Inför Halloweenhelgen kommer en kampanj mot lagning att genomföras i kommunen. I den deltar polisen, kommunen och BRÅ. Under kampanjen kommer flygblad att delas ut med olika frågeställningar som rör föräldrar och inställningen till ungdomars alkoholvanor.
Det är alldeles för lätt för underåriga att få tag i alkohol, konstaterar Mona Bruce, förebyggare i BRÅ.
Detta är något som konstaterats inte minst från fältarbetarna från socialförvaltningen. Från socialförvaltningen har man också gått ut med information till butiksägare i kommunen och uppmanat dessa att vara noggrann med att begära legitimation av ungdomar som köper folköl.
Sten-Ove Danielsson menar att även föreningar som hyr ut lokaler bör vara vaksamma.
Det finns en risk att olyckor inträffar när det blir mycket alkohol i samband med ungdomsfester, säger han. Det finns dåliga exempel på detta sedan tidigare.
Framförallt vill man att föräldrar ska uppmärksamma sina barn, vara tillgängliga och sätta gränser.
Vet jag att mitt barn är ute så bör jag vara nykter för att kunna åka och hämta barnet.
Likaså är BRÅ mycket kritiska mot föräldrar som låter tonåringar smaka alkohol hemma med förevändningen att man då vet vad som dricks.
Erfarenheter visar generellt att ungdomar som blir bjudna på alkohol hemma dricker mer och för all framtid kommer att ha en högre konsumtion jämfört med ungdomar som inte får dricka hemma.
Andra signaler som visar att klimatet just nu är oroligt i Timrå är klotter i bussar och vandalisering i lekparker. Kommunen kommer därför att sätta in vakter på skolbussarna.
Under gårdagskvällen höll UNF en ljusmanifestation på torget i Ånge för narkotikans offer.

Mer läsning

Annons