Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA:s nationaldag firas stort i Ljungaverk

/
  • Paret Mjärdsjö anordnar stort fjärde-juli-firande i Disponentvillan.

USA nationaldag firas stort i kommunen i morgon. För fjärde året i rad bjuds allmänheten in till Disponentvillan i Ljungaverk för en blandning av svensk sommar och amerikansk kultur.

Annons

Rockabilly -och countrymusik, amerikanska bilar, V8-muller och hamburgare. Allt detta toppat med norrländskt sommarväder. Det är konceptet till Ljungaverks mest internationella tradition. I morgon firas nämligen den amerikanska nationaldagen i Ljungaverk.

Bakom idén står den svensk-amerikanske familjen Mjärdsjö, som arrangerar evenemanget tillsammans med Raggarklubben Karlsro Flyers och Tomas Håkki Eriksson.

Familjen Mjärdsjö bor halva året i USA och den andra halvan i Sverige. De köpte Disponentvillan 2009 och har sedan dess tillbringat somrar och vintrar där.

– Vi tycker att det är en så fin tradition med det amerikanska nationaldagsfirandet och eftersom vi missar det när vi är i Sverige så bestämde vi oss för att dra i hop ett eget firande, säger Anders Mjärdsjö.

Det första firandet hölls för fyra år sedan och var så lyckat att de har valt att fortsätta. Ett måste för att festligheterna ska gå att genomföra är att vädret är på deras sida. Regnar det blir de nämligen tvungna att ställa in.

– Vi har en massa högtalare och sådant som inte tål att vara ute i regnet, men hittills har vädret varit med oss varje år så vi hoppas på det i år också, säger han.

Festligheterna är gratis och drar i gång klockan 18 och kvällen fylls med såväl mat och allsång. Nytt för i år är även att det bästa V8-ljudet ska utses.

– Sen kommer vi självklart sjunga den amerikanska nationalsången och hissa flaggan, säger han.

Föregående år har närmare 500 personer kommit, främst från närområdet men även från andra delar av Sverige och till och med USA. Men att alla Ljungaverksbor är inbjudna vill Anders Mjärdsjö vill poängtera.

– Vi hade förmånen att få köpa villan och den betyder mycket för många i trakten, så då är det viktigt för oss att få bjuda in alla till oss, säger han.

Mer läsning

Annons