Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väcker frågan om sextimmarsdag i Ånge kommun

/
  • Leif Edh kommer för Vår framtids räkning föreslå en utredning gällande för- och nackdelar med sextimmars arbetsdag.

"Vi vill att kommunen utreder fördelar och nackdelar med att införa sextimmars arbetsdag med oförändrad lön".

Annons

Det beskedet kom på torsdagskvällen från Vår framtid, och det i ett läge när diskussioner om kommunens ekonomi mest handlar om åtstramning och skattehöjningar.

Läs också: Ånge kommuns ekonomi kraftigt försämrad - nära underskott

Enligt ett inlägg på Facebook så är bakgrunden att "många anställda har talat om att de mår dåligt, känner stor press, känner sig övervakad och misstrodd".

– Vi anser att kommunen måste förbättra sin personalpolitik, säger Leif Edh, som kommer lämna in en motion kring förkortad arbetstid.

– Jag vill betona att det vi vill är att man ska undersöka frågan. Vi säger inte att det ska införas, säger Leif Edh.

– Men vi vill se hur det ser ut om man tar in alla kostnader och hur det har gått i andra kommuner som har sextimmarsdag, fortsätter oppositionsföreträdaren.

När det gäller känslan av misstroddhet så kan det dock vara så att han skjuter sig själv lite i foten. För vad ST erfar så har Vår framtids motion om att installera ett spårsystem i samtliga tjänstebilar snarare uppfattats som övervakning än personalomtanke.

– Jag tror det där handlar om tillit. Litar man på kommunen som arbetsgivare så kommer inte de här känslorna, säger Leif Edh, och avslutar:

– Frågan vi ställer oss är om kortare arbetstid kan innebära lägre sjukfrånvaro, nöjdare och mer engagerad personal, samt fler anställda som ger verksamheten bättre kontinuitet.

Mer läsning

Annons