Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägmarkering efter E 14

/
  • ed hjälp av numren på vägstolparna kommer det att bli lättare för räddningspersonal att hitta fram till olycksplatsen i framtiden.

Nu ska det går snabbare att hitta rätt vid olyckor efter E 14 mellan Sundsvall och Ånge. Vägpinnarna märks med nummer som anger en exakt kartposition för polis och räddningspersonal.

Annons
Försöket att märka vägpinnarna är ett samarbetsprojekt mellan Polisen, Folksam, Jägarförbundet och Vägverket.
Positioneringssystemet består av reflexmärken med unika nummer som sätts på vägstolparna och kopplas till kartorna på polisens larmcentral.
Den som anmäler olyckan berättar vilket nummer vägstolpen har där den inträffat larmcentralen kan då med hjälp av informationen snabbt dirigera ut personal till olycksplatsen. Systemet kommer även att bli värdefullt vid viltolyckor när skadade djur ska spåras i skogen.
Bakom idén finns Urban Östman, som anlitas som eftersöksjägare och projektledare.
med den här systemet kan bilisten och vi hjälpas åt att hitta rätt plats snabbt, oavsett om det handlar om en vilt- eller bilkollision, säger han.
Vi på polisen ser en stor vinst i systemet. Vi får veta exakt var olyckan har inträffat och kan skicka rätt personer till platsen, dirigera om övrig trafik och kontakta radions trafikupplysning, säger Roger Wiklander, polismyndigheten i Västernorrland i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons