Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldsam brand i varulager

Delar av Ånge urdelar lager förstördes vid en explosionsartad brand på tisdagsmorgonen. Räddningstjänsten lyckades i sista sekunden rädda 100 000-tals reservdelar från att bli lågornas rov. Först efter tre timmar hade den 15 man stora räddningsstyrkan elden under kontroll.

Annons
Larmet till räddningstjänsten kom vid åttatiden på morgonen.
Vi stod inne på kontoret när vi kände att det luktade bränt. När vi kom ut i den del av lokalen där vi packar order till våra kunder brann det för fullt, berättar Rolf Englund som äger Ånge urdelar tillsammans med sin fru Karin.
Företaget ligger bara några minuters väg från brandstationen i Ånge och räddningstjänsten var mycket snabbt på plats.
Men vi såg när vi kom att elden hade fått ordentligt fäste i den stora lokalen. Rök vällde nämligen ut via takfoten, berättar Sune Fahnkvist, räddningsledare.
Lokalen är av en typ där räddningstjänsten inte går in vid en brand.
Bärigheten på taket är inte klassad så att vi kan gå in hur som helst. Det skulle innebära risk för personalens liv. Dessutom var lokalen i två våningar med ett trägolv emellan där elden snabbt fick fäste, fortsätter Sune Fahnkvist.

släckte via fönster
Räddningspersonalen fick inrikta sig på att släcka via fönster och dörrar till lokalen som är på över 1 000 kvadratmeter i två plan.
Samtidigt inriktade vi oss på att rädda den del av urlagret som ligger i en annan del av byggnaden. Totalt är det 400 kvardatmeter med 100 000-tals delar. Och vi lyckades få stopp på branden innan den hade tagit sig in dit. Men det vara frågan om seklunder innan även den delen hade blivit övertänd, säger Sune Fahnkvist.
Branden var så intensiv att räddningsstyrkan i Fränsta kallades in för att hjälpa till.
Efter ett par timmar rasade det stora taket in och därmed var det lättare att få bukt med elden. Hela lokalen var rökfylld och det var mycketg nära att vi hade fått en rökgasexplosion. Det lyckades vi avvärja, berättar Sune Fahnkvist.
Efter några timmars släckningsarbete var elden under kontroll.
Vi kommer att fortsätta eftersläckningen under hela tisdagen, säger Sune Fahnkvist.
Vad som orsakat branden finns ingen teori om.
Det viktiga är ändå att ingen skadades vid branden. Varken de anställda vid Ånge urdeler eller någon ur räddningsstyrkan, slutar Sune Fahnkvist.

Mer läsning

Annons