Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valets vinnare och förlorare i Ånge

/
  • Socialdemokraterna vann valet i Ånge, men trots det var det många bekymrade miner på valvakan på grund av Sverigedemokraternas succéval.

Socialdemokraterna hade räknat med att backa, men tappet blev mindre än väntat och de fick över 50 procent av rösterna. Valets skräll stod Vår framtid för som blev andra största parti.

Annons

Strax efter åtta på söndagskvällen började folk trilla in på Socialdemokraternas valvaka på Tinas Kafé.

Socialdemokraterna har länge styrt Ånge, med en stark majoritet – i förra valet fick de 56 procent. Nu gick de in med målsättningen att behålla majoriteten.

– Vi vet att det kommer gå sämre och att vi kommer förlora väljare i till exempel Haverö. Det finns en besvikelse där, men jag skulle inte säga att den bara ligger på oss. Den politiska kartan håller på att ritas om, säger han.

Vår Framtid ser gjorde ett succéval och blir större än M, KD och C tillsammans och får omkring sex mandat. Moderaterna gör ett bottenval och backade rejält till 11,4 procent. Miljöpartiet ser ut att åka ur med 1,8 procent.

– Det var förväntat, men jag är förvånad över Sverigedemokraterna. Det hade vi inte väntat oss, säger Tord Sundqvist, gruppledare för Moderaterna i Ånge.

Trots resultatet tycker han att valrörelsen var lyckad. Även Socialdemokraterna är förvånade och besvikna över SD's valframgångar, som landade på 16,1 procent.

– Att gå upp och säga att det är åt helvete i Ånge kommun och vara populistisk verkar löna sig, säger Sten-Ove Danielsson, som ändå var nöjd med Socialdemokraternas resultat på 50,2 procent.

Mer läsning

Annons