Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntar på garantipengar för nätspriten

/
  • Ulf Karling håller upp tullhandlingarna från tullen i Trelleborg. Den 28 februari beslagtog de hans och 219 andra kunders alkohol när de slog till mot transportören Locadi.

Ulf Karling och nio arbetskamrater köpte alkohol från Tyskland via nätet. Tullen tog drickat. Och trots en försäkring som garanterar pengarna tillbaka vid ett tullbeslag har de inte sett röken av några slantar. – De ska få sina pengar, lovar Fredrik Söderholm på Transportgaranti AB.

Annons
Ulf Karling och hans arbetskamrater i Ljungaverk har köpt alkohol via nätet vid flera tillfällen tidigare. Transporten till Sverige har Sundsvallsföretaget Locadi skött.
Det har tagit lite tid att få hem varorna ibland, men det har fungerat bra. Det har alltid varit bra emballerat, säger Ulf Karling.
Men deras senaste beställning lade tullen i Trelleborg vantarna på den 28 februari. I den transporten beslagtogs åtta kubikmeter alkoholhaltiga drycker till 219 svenska kunder.
Men Ulf Karling tecknade en transportgaranti när han bokade frakten med Locadi, som kostade honom och arbetskamraterna 535 kronor. Den skulle garantera dem hela summan på 8 567 kronor, som de betalt, tillbaka om tullen slog till.
Enligt avtalet ska kunderna ha pengarna tillbaka senast tio dagar efter det att Transportgaranti AB har fått reklamation och tullhandlingar om beslaget. Det innebär att Ulf skulle haft sina pengar den 27 mars.
Men trots att han ringt och mejlat har han inte fått något svar från Transportgaranti AB.
Jag är besviken på dem. De kan väl åtminstone svara. Har de mycket att göra kan de väl meddela det, säger Ulf Karling.
Men ST lyckades vid lunchtid i går få tag i den ansvarige på Transportgaranti AB.
Jag har varit i Tyskland i 7 8 dagar och tydligen har min mobil inte fungerat där nere, säger Fredrik Söderholm som åter befinner sig i Sverige.
Han förstår att folk har blivit oroliga och tror att de har blivit lurade på pengar.
Jag har inte lyckats hålla tio dagar. Men de ska få sina pengar, försäkrar han.
Orsaken till att han inte mäktat med att hålla löftet i garantin är att det har blivit mer att göra än han räknat med. Tullen har gjort tre stora beslag mot Locadis transporter i år. Den 9 februari i Malmö, 28 februari i Trelleborg och nu senast i Sundsvall i onsdags.
Jag betar av ärende efter ärende. Nu har jag precis avslutat det första beslaget i Malmö.
Transportgaranti AB har ett avtal med Locadi.
Kunderna betalar till dem och vi gör en avräkning varje månad, säger Fredrik Söderholm.

Mer läsning

Annons