Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vår framtids obligationer granskade

/

Ett illegalt spel eller ett innovativt sätt att fylla på kassan? Åsikterna om Vår framtids "framtidsobligationer" går vida isär.

Annons

Kasta in en hundring så får du en framtidsobligation i Vår framtid värd 20 kronor per mandat. Det är reglerna för Vår framtids finansieringsmodell. En modell som väckt en hel del reaktioner.

– Påminner inte detta om pyramidspel och köp av röster, undrar till exempel Tord Sundquist (M).

Han ställer sig också frågan om hur en eventuellt högre avkastning är tänkt att finansieras. Detta då regelverket för partistöd i hans mening inte ger tillgång till de pengarna.

– Vi har kollat det där, och det är ingenting olagligt med det, säger Leif Edh som kandiderar för Vår framtid.

Försöker ni "köpa röster"?

– Nej, det här handlar om att få loss pengar till marknadsföring inför valet, och vi har privata donatorer som kommer skjuta till pengar för återbetalningen om den summan blir högre än vad obligationerna gett, säger Leif Edh.

Är inte obligationer värdepapper som ska ge ränta och ha fast datum för återbetalning av lånesumman?

– Det här är väl egentligen inga obligationer utan mer ett namn som valdes för att det lät bra. Alla som köpt obligationen vet också vad det handlar om.

Har ni kollat om det här är lagligt med lotteriinspektionen?

– Nej, det har vi inte gjort. Men vi har pratat med andra som gjort samma sak, och de har inte funnit att det skulle vara någonting olagligt i det.

Det sistnämnda bekräftas också av lotteriinspektionen.

– Våra jurister har kikat på det, och när de gått in och läst så konstaterar de att det faller utanför lotteribegreppet eftersom ingen kan vinna varken mer eller mindre än någon annan, säger My Hamrén, presskommunikatör.

Mer läsning

Annons