Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill forska om Ljungaverks efterkrigshistoria

Ljungadalens forskarverkstad, Torps hembygdsförening och Torps församling vill starta ett gemensamt forskningsprojekt om Ljungaverk.

Annons
Frågan man bland annat ställer sig är om Ljungaverk är det sista brukssamhället som etablerades i Sverige. Projektet är tänkt att ingå i satsningen om efterkrigstidens miljöer och minnen. Därför har man sökt pengar från länsstyrelsen som initierat motsvarande satsningar över hela länet.
Forskningen i Ljungaverk ska delas in i tre faser om länsstyrelsen säger jag till ansökan. Den första fasen handlar om att gå igenom arkivmaterial hos Torps församling och bolaget.
Intervjuer ska göras med äldre människor som kan berätta om sina minnen från bygden. Gamla som nya fotografier ska samlas in.
I fas två kommer man att sammanställa materialet. Dels till tryckta skrifter, utställningar och till en studiecirkel. I den sista fasen ska en slutrapport redovisas och ett seminarium genomföras i form av ett öppet hus.
För att klara detta hoppas aktörerna att länsstyrelsen ska bidra med 50 000 kronor. En av målsättningarna är att materialet ska kunna användas 2007, i samband med Ljungakyrkans 50-årsjubilum.
I ansökan framgår det att kyrkan helgades den 22 december 1957 av biskop Gunnar Hultgren. Om länsstyrelsen bifaller ansökan kommer forskningsprojektet att starta den 1 juni i år. Slutrapporten ska vara klar den sista oktober.

Mer läsning

Annons