Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha ytterligare 1,5 miljoner kronor

/
  • Tekniska nämnden har inför den kommande budgeten ansökt om ett extra anslag till gatu- och vägunderhåll
  • Pernilla Cederlöf.

Tekniska nämnden har begärt ett extra anslag med 1,5 miljoner kronor öronmärkta för åtgärder på det kommunala väg- och gatunätet.

Annons

Tekniska nämndens budgetram på 12 miljoner kronor 2015 innebär att 2,3 miljon kronor kan avsättas till underhåll av väg- och gatunätet. En summa som både verksamhet och nämndpolitiker tycks vara överens om är i underkant med tanke på det behov som finns.

– För att vi ska kunna hålla uppe underhållet så behövs det mer pengar, konstaterar Pernilla Cederlöf, gatu- och renhållningsansvarig på Ånge kommun.

En stor del av de åtgärder som skulle behöva sättas in var också aktuella i arbetet med förra årets budget.

– Bland annat så finns det sedan tidigare ett önskemål om att Verkmästargatan ska göras om, säger Pernilla Cederlöf.

För att kunna upprätthålla en någorlunda standard så har tekniska nämnden nu valt att gå vidare med en budget som i stort sett håller sig inom ramen på 12 miljoner kronor, men med ett kompletterande beslut om att begära 1,5 miljoner kronor i extra anslag till åtgärder kopplade till gatu- och vägnätet.

– Det är för lite som vi kan göra på de pengar som vi har i dag. Asfalt och vägar åldras fortare än vi kan åtgärda, så det handlar inte om att bygga nytt utan mer att hinna med underhållet av dagens gator och vägar, förklarar Pernilla Cederlöf.

Förutom vägunderhållet så innebär budgeten också en åtgärd som fördyrar hushållens kostnader, och det är den av kommunfullmäktige beslutade höjningen av VA-taxan med fem procent. Däremot förblir renhållningsavgifterna oförändrade.

Noterbart är också att kostorganisationen får en nollbudget att hålla sig till under 2015.

Mer läsning

Annons