Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill kunna skaffa sig kontanter

— Vi vill ha en bankomat eller en minuten, säger Tonny Nilsson, ordförande för Torpshammars socialdemokratiska förening.

Annons
Kravet för han fram i ett brev till bankerna och Ånge kommun. För ett par år sedan försvann postkontoret från Torpshammar och några år tidigare försvann det enda bankkontoret.
Sedan dess har det varit näst intill hopplöst för dem boende att få tag i kontanter. Något som ställer till praktiska problem.
Man kan inte gå och köpa en bingolott från idrottsföreningen, utan att först planera långt i förväg. Det är också problem när vi ska lösa ut paket från Statoilmacken.
Tonny Nilsson tar sig själv som exempel. Han fick en avi en fredag. För att ta ut paketet krävdes det 1.500 kronor.
Som tur är så arbetar jag i Sundsvall och kunde ta ut pengar. Men paketet kunde jag inte hämta före måndag. För det var först då jag hade kontanter.
En lösning som många tvingas använda sig av är att köpa något för en krona.
Man får ta ut maximalt 300 kronor på kortet i en affär. Det finns exempel på människor som tvingats göra tre inköp, för att få ut upp mot 900 kronor för att kunna lösa ut paket. Det är faktiskt så att i många fall krävs det fortfarande kontanter för att kunna handla eller köpa tjänster.
Tonny Nilsson har fått ett stort gehör för sitt krav bland många boende i Torpshammar med omnejd. Och att placera en bankomat eller minuten tycker han inte ska vara något stort problem och har även förslag på var placeringen kan ske.
Utanför Konsum, eller varför inte där banken tidigare låg. Men jag kan också tänka mig en lösning där det går att ta ut kontanter från en affär. Men då ska det handla om minst 2.000 kronor.

Mer läsning

Annons