Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viteshot mot Ånge kommun

/

Bygg- och miljönämnden anser att tekniska förvaltningen brustit i provtagning vid Fränsta reningsverk. En brist man anser ska straffas med 9 000 kronor i vite.

Annons

Den 20 februari förelade bygg- och miljönämnden tekniska förvaltningen att veckovis genomföra provtagning av totalfosfor i utgående vatten. En provtagning som med facit i hand inte har skett i den grad som efterfrågas.

– Viss provtagning har skett, men inte i tillräcklig omfattning, skriver bygg- och miljönämnden i sitt beslut, där man meddelar att man kommer ansöka hos miljödomstolen om att ett vite utdöms.

Totalt rör det sig om arton uteblivna provtagningar med ett vitesbelopp om 500 kronor per gång.

Förutom ärendet i Fränsta så har nämnden också förelagt Ånge kommun att åtgärda biodammen i Östby, där man i november 2014 konstaterade ett läckage till en intilliggande bäck.

Den läckan tätades visserligen, men vid en uppföljande tillsyn påfanns ytterligare ett läckage och i det fallet så har ingen återkoppling skett från tekniska förvaltningens sida.

Senast sista november ska den läckan vara tätad. Annars kan ytterligare ett vitesutdömande bli aktuellt, skriver bygg- och miljönämnden i sitt beslut.

Mer läsning

Annons