Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wildland planerar flytta

Wildland Fire i Ånge överväger att flytta sin verksamhet från kommunen.
Företaget med 11 anställda känner sig motarbetad.
— Under de många bränderna under helgen hade vi 16 man som satt sysslolösa, säger företagets vd Cecilia Andersson.

Annons
Företaget som funnits i Hallsta, strax utanför Ånge ett tiotal år har utbildat personal för skogsbrandbekämpning och naturvårdsbränning men även skött hyggesbränningar för skogsbolag.
Ett av företags större kunder är SCA.
Det som fått bägaren i det närmaste att rinna över var att företagets personal inte användes vid skogsbrandbekäpningen under helgen.
Det är tragiskt att man inte vill använda vår personal för att bekämpa skogsbränderna som var så stora, säger Cecilia Andersson.
Och det är detta som nu fått företaget att överväga en flytt från kommunen.
När man börjar att peta i kommunal eller statlig verksamhet då blir det väldigt känsligt, fortsätter Cecilia Andersson.
Från företaget känner man sig också motarbetade när det gäller att ordna fram nya företag till kommunen.
Vi hade kontakter med ett kinesiskt företag inom tillverkning av brandbekämpningsmaterial. De skulle kunna skapa 300 jobb. Men vi fick aldrig något svar från kommunen, säger Mats Andersson.
Vid en av skogsbränderna överlämnade kommunens räddningstjänst för tidigt ansvaret till markägaren för en skogsbrand. Och där Wildland Fire skulle svara för kontrollen.
Vid det tillfället var inte branden under kontroll
Det tar vi på oss, då gjorde vi fel. Men vi tar också kostnaden för det, säger Lars Nyman, räddningschef hos Ånge kommun.
Han tillbakavisar samtidigt kritiken från företaget om att man inte använde sig av deras personal under skogsbränderna i helgen.
Vi hade ett mycket bra samarbete med räddningstjänsterna i Bräcke, Sundsvall/Timrå, Rätan och Svenstavik. Och det räckte, fortsätter Lars Nyman.
Kommunalrådet i Ånge, Sten-Ove Danielsson, tillbakavisar uppgifterna om att ett kinesiskt företag var på väg till Ånge.
Det har jag aldrig hört talas om. Och jag har också kollat den uppgiften med näringslivskontoret, säger Sten-Ove Danielsson.
Wiland Fire kommer att fortsätta att driva skolutbildningen AWPE i Torpshammar även om de flyttar sin övriga verksamhet ur kommunen.
Blir det en flytt kommer företaget att bli återbetalningsskyldiga på över 700 000 kronor som man fått i olika bidrag av länsstyrelsen enligt vad ST erfar.

Mer läsning

Annons