Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yoga för kommunanställda

De anställda hos Ånge kommun ska bli friskare med yoga.
Under fyra veckor har de anställda möjlighet att lära sig hur man får spänningar att släppa i kroppen.

Annons
Intresset bland kommunens anställda skiljer sig mellan var man bor i kommunen.
I Ljungaverk är intresset väldigt stort. Och i Fränsta är det 32 personer anställda inom kommunen som har anmält sig att man vill börja. Men i Ånge är det väldigt litet intresse. Det är också svårt att få männen att komma till övningarna. Det behövs lite mer utbildning för att få karlarna att förstå att de också kan dra nytta av detta, säger Marie Nygren vid Solgården i Ljungaverk som leder övningarna.
Och från Ånge kommun är det en medveten satsning mot att personalen ska bli friskare och må bättre med hjälp av yoga.
Yoga med djupavslappning är till för att nå ut till personalen. Även de som är sjukskrivna på del- eller heltid och de som har arbetsskador, berättar Marie Nygren.
Hon poängterar att yoga kan hjälpa till på många olika sätt.
Tycker man att det är besvärligt att knyta skorna eller om har ont i ryggen eller har sömnproblem. Då kan yoga hjälpa fortsätter Marie Nygren
Man behöver inte vara sjuk för att börja med yoga som har funnits i 1 000-tals år. Och som nu kan ses som ett omtyckt komplement till sport, elitidrott, golf, dans och kampsport.
Det här är ett utmärkt komplement till lite mer norrländska aktiviteter som snöskottning, vedhuggning och älgjakt, säger hon.
Hon menar också att yoga är till för alla som vill ha ett bättre liv.
En del ger upp redan efter en gång. Men man ska fortsätta. Och en del kan känna resultat redan efter två gånger. Man ska se det i långt perspektiv. Att få chansen att minska stress och öka välbefinnandet är ett bra initiativ som leder till ökad hälsa på sikt. Det tar år att bli skadad av stress och slit så det går inte att begära att det ska försvinna på en lektion. Tålamod och ökad insikt med gradvis förbättring är svaret. Kroppen har vi som hjälp att förverkliga våra drömmar. Så det ligger i vårt personliga intresse att ge den egenvård den behöver så att den håller i långa loppet, säger Marie Nygren.
Fredrik Westin, Ånge kommuns personalchef är nöjd att så många av kommunens anställda provar på yoga.
Responsen har varit mycket bra och det är jag nöjd med. Förutom yoga så kan personalen även prova på spinning i Ånge. Vi har inte längre någon friskvårdskonsulent anställd i kommunen. Men det här visar att vi kan klara av detta ändå, säger Fredrik Westin
Eva Ögren. Förskollärare i Ånge började med yoga efter jul och är mycket nöjd med möjligheten att gå på övningarna.
I dagens stressade samhället blir det nog viktigare och viktigare meds yoga, säger hon.

Mer läsning

Annons